Интервю с Якоб Цеендорфер, бизнес развитие в KPV Solar, Austria, и Райнер Луплов, управляващ директор на KPV Solar Bulgaria

ВЕИ енергетикaТехнически статииСп. Енерджи ревю - брой 4, 2011

България има добро бъдеще във фотоволтаиката

Якоб Цеендорфер, бизнес развитие в KPV Solar, Austria, и Райнер Луплов,

управляващ директор на KPV Solar Bulgaria,

пред сп. Енерджи ревю

Какво е уникалното в компанията KIOTO Photovoltaic и партньорската й KPV Solar? Бихте ли представили структурата, управлението и глобалната й визия за развитие пред читателите на сп. Енерджи ревю.

Я. Ц.: Австрийската Kioto Clear Energy group стартира дейността си преди около 20 години с производството на плоски соларни колектори. В този сектор компанията от групата GreenOneTec е лидер на световния пазар днес. Преди почти 10 години групата разширява дейността си в производството на фотоволтаични модули, а след още три години, започва и бизнесът по изграждането на PV паркове. Изграждането на соларни паркове в голяма степен се движи от местни дъщерни дружества, основани в Испания (2006), Италия (2008) и България (2009). През 2010 компанията KPV Solar е основана като съпътстваща дейността на Kioto Photovoltaics в областта на бизнес-проектите. Двете заедно представляват надежден екип, който осигурява изграждането "до ключ" на най-добрите PV паркове с мощност над 1 MW.

Управлението на KPV Solar се състои от Герхард Рабенщайнер, бивш изпълнителен директор на Kioto Photovoltaics и настоящ управител на KPV Solar и Робин Хиршл, директор Продажби и проекти. В България начело на KPV Solar е Райнер Луплов, който има повече от десет години опит в управлението на проекти тук, подкрепен от отличен екип от местни експерти.

Какво място заема България във фирмената ви политика?

Я. Ц.: KPV Solar винаги е предпочитала новите, развиващи се пазари в PV сектора, отколкото разработените такива. Въпреки че Германия все още представлява почти 50% от световния PV пазар, ние гледаме на България като на добра възможност за диверсификация на нашия бизнес. Нарастващата нужда от възобновяема енергия, членството в ЕС, стабилната валута и най-вече българският народ са подкрепящите фактори, които ни дават увереност тук.

Какво е характерно за българския пазар? Как е организиран вашият бизнес тук? Какво мислите за местни PV специалисти?

Р. Л.: България се радва на много часове слънцегреене, което е добра предпоставка за добив на възобновяема енергия. PV секторът не е толкова добре развит тук, както в страни като Германия или Италия, бизнесът е все още в самото начало. Но ако Законът за енергията от възобновяеми източници се окаже стабилен и преференциалните тарифи се задържат на реалистични нива, България може да има добро бъдеще в PV. От друга страна, някои инвеститори се плашат от нестабилната валута, твърденията за липса на финансиране или от факта, че фотоволтаиката е сравнително нова тук. Ние вярваме, че тези рискове са изчислими, макар че намирането на инвеститори тук е все още нелека задача. Бихме искали да видим ръст при малките и жилищни соларни инсталации и сме готови да предоставим PV панели за тях.

KPV Solar България, ситуирана във Варна, се занимава с подбор и развитие на местните проекти, всички правни и административни задачи, организирането на строителството на нашите електроцентрали. Не е изненадващо, че с нас работят опитни български компании, за които са се доказали като много по-добър вариант, пред „вноса” на компании от други части на Европа.

Какви са водещите световни проекти с ваше участие? Какви са последните проекти, по които работите в България?

Р. Л.: Изградили сме PV електроцентрали в Испания, Италия, Словения и Чешката република. В момента работим по инсталации с мощност от 5 MW в Италия и 2 MW в Словения. Освен това, предлагаме услугите си в Югоизточна Европа. В България в момента изграждаме 3.5 MW мощност близо до Пловдив с общо производство на енергия от повече от 4.3 MWh на година. Горди сме да бъдем сред първите, построили соларен парк с такава мощност тук.

Какви са предимствата на вашата компания по отношение на технологиите и продуктите, които предлагате?

Я. Ц.: Производителността на една система е много важен параметър за нас, затова ние използваме само най-добрите компоненти в своя клас за инсталациите си. Това са висококачествените Kioto панели, които бяха наредени на второ място в класацията на сп. Photon за 2010 година, по отношение на ефективността. Те се произвеждат в Австрия от внимателно подбрани елементи.

Какви са плановете ви за развитие в България и региона?

Р. Л.: Планираме изграждането на редица проекти тук. В тази връзка, вече имаме няколко соларни проекта в процес на разработка. Бъдещата ни дейност в България ще зависи от тях и от успеха в привличането на инвеститори и финансиране. Естествено, изгодната преференциална тарифа за срок от 20 години играе важна роля за нашето решение, както и надеждната и достъпна електропреносна мрежа. Във всички случаи, обаче, ще се радваме да видим развитието на българския пазар до нивото на днешните лидери.Top