Интервю с Юрген Михалчик, изпълнителен директор на Solar & Benefit International

ВЕИ енергетикaИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 1, 2013

Фотоволтаичната покривна програма ще даде дължимото на възобновяемата енергия в България

Солар & Бенефит България разшири бизнес фокуса си в посока фотоволтаичните покривни инсталации през 2012 г. Какво доведе до това решение?

За нас винаги е било ясно, че успехът на възобновяемите енергийни източници в България може да бъде постигнат, само ако екологосъобразното производство на енергия бъде подкрепено и споделено от широката общественост. Това не може да се случи само с усилията на публичния сектор, а чрез положителния личен опит.

Какви възможности предлагате на своите клиенти в областта на покривните инсталации? Какви са основните ви предимства пред конкурентите ви на пазара?

За да може да бъдат осъществени фотоволтаични инсталации в голям мащаб върху частни покриви в България, Solar & Benefit International, чрез дъщерното си дружество Солар & Бенефит България, инициира Българската фотоволтаична покривна програма, озаглавена Plug & Play. С пълния пакет от услуги - от получаване на всички разрешителни, финансиране и до монтаж на място, ние предлагаме добре координирана, бърза и лесна за инсталиране пълна система - с швейцарско качество и гаранция на важните компоненти. Досега покривните инсталации бяха сложни конструкции от различни компоненти и тяхното реализиране бе свързано със значителни разходи - и никой не е бил в състояние да даде истинска гаранция за повече от 20 години.

С Българската фотоволтаична покривна програма под мотото "Слънцето никога не ни изпраща фактура" за първи път всеки има възможност и достъп до безплатно производство на електроенергия от слънцето. Plug & Play пакетът се предлага в два стандартни размера - за малки и средни частни къщи на фиксирана цена.

Кои компании са ваши основни партньори в областта на покривните соларни инсталации?

За да можем да реализираме идеята за цялостен пакет от продукти и услуги, ние се спряхме от самото начало на силни и представени на национално ниво партньори като ABB и тяхната дистрибуторска мрежа. Някои от най-големите банки в България са активно ангажирани в Българската фотоволтаична покривна програма що се отнася до финансирането и разпространението - по този начин за първи път ние предлагаме на нашите партньори не само уникален готов продукт, но и много ефективен маркетинг.

Какво е състоянието на пазара на ВЕИ в България? Какво място заемат на него покривните инсталации и какво е тяхното бъдеще?

За съжаление, възобновяемата енергия на българския пазар несправедливо "изстрада" през последните месеци. С покривната програма ние ще й възвърнем дължимото значение.

През миналата година Solar & Benefit България направи дарение на Столична община - покривна фотоволтаична инсталация за една детска градина. На какъв етап е този проект към момента? Бихте ли посочили други актуални проекти, върху които работите?

С първите слънчеви лъчи този проект ще бъде завършен и присъединен към мрежата - децата очакват нашите техници. Иначе първите частни покриви са вече инспектирани и измерени - програмата стартира официално през април.Top