Инвертори за PV централи

ВЕИ енергетикaТехнически статииСп. Енерджи ревю - брой 5, 2011

Пазарен преглед на продуктови новости в областта на инверторните технологии за фотоволтаични централи

Интензивното развитие на фотоволтаичния сектор стимулира непрекъснатото разработване на нови технологични решения, оптимизиращи работата на соларните електроцентрали. В ролята си на ключов компонент във фотоволтаичните системи, инверторите също са обект на постоянно техническо усъвършенстване. Усилията на производителите основно са фокусирани върху подобряването на ефективността на инверторите, разширяване на функционалните им характеристики, възможностите за комуникация и софтуерните инструменти за визуализация и мониторинг на работните параметри. Конкурентно предимство осигуряват и иновациите в сферата на технологиите за охлаждане и дизайна на съоръженията, които трябва да гарантират безпроблемна експлоатация при всякакви атмосферни условия. В настоящия материал представяме характеристиките на най-актуалните в момента модели инвертори за фотоволтаични системи, производство на водещи фирми в бранша, подредени по азбучен ред.

Централизирани инвертори с разширена функционалност от АББ

Новата серия централизирани инвертори PVS800 на АББ предлага по-добри стойности на ефективност и разширена функционалност при свързване с електрическата мрежа, твърдят производителите. Наличните на пазара модели отчитат 98.6% максимална ефективност и 98.2% евро ефективност. Инверторите се характеризират с допълнителна функционалност, която поддържа мрежовите изисквания за свързаност и са съвместими с последните европейски норми, определени в BDEW и VDEW. Съгласно новите наредби, създадени поради широкото навлизане на възобновяемата енергия в германската разпределителна мрежа, съвременните инвертори трябва да бъдат в състояние да поддържат напрежението и честотата, както и стабилността на мрежата при максимален капацитет. Това ще даде възможност за плавно нарастване на инсталирания слънчев капацитет. Тези нови функционалности включват: поддръжка на мрежата при смущения; динамична поддръжка на мрежата при смущения; поддръжка на мрежовото напрежение и поддръжка на чистотата на контрол в мрежата, допълват от АББ. Централизираният инвертор на АББ, функциониращ в диапазона от 100 до 500 киловата (kW) е предназначен за мултимегаватови фотоволтаични централи.

Инвертори за големи фотоволтаични централи от AEG Power Solutions

Централните инвертори PROTECT PV.250/500 на AEG Power Solutions са с безтрансформаторна конструкция. Сред характеристиките им са входящо DC напрежение до 1000 V и ефективност на преобразуване на енергията 98,7 %. Инверторите намират приложение в индустриални покривни или наземни фотоволтаични паркове. С подходящ трансформатор лесно могат да бъдат адаптирани към мрежи за ниско (400 Vac) и средно напрежение (10, 20, 33 kV).

Като основни предимства на серията, производителите посочват гъвкавите функции за управление на реактивната мощност и връзката с електропреносната мрежа (възможност за настройка на фиксиран или свързан с изходящата мощност коефициент на cos. j), индуктивност с ниски загуби, висококачествени компоненти и двойно покритие на всички печатни платки, което повишава надеждността на инверторите.

Мониторингът на инверторите и присъединяването им към фотоволтаичната централа се осъществяват с Modbus или Can Bus комуникационни интерфейси. Това позволява дистанционно наблюдение на работните параметри и състоянието на системата чрез GSM, DSL или web портал, както и програмирането на различен тип аларми под формата на е-мейл или SMS.

Данните, отчетените стойности и евентуалните случаи на аварии, се записват и обработват с помощта на специализиран PV.GuarD уеб-базиран софтуер, който може да обслужва и инвертори от други производители. Това позволява на операторите на фотоволтаични паркове да интегрират инверторите на AEG Power Solutions във вече изградени PV централи и значително да улеснят тяхното управление.

Инверторите функционират нормално в разнообразни и тежки атмосферни условия, при температури от -10°С до +45°С. PROTECT PV.250/500 се предлагат в напълно завършен вид. В контейнера са интегрирани всички необходими компоненти и той се доставя готов за свързване към фотоволтаичната централа.

Инвертори за самостоятелен открит монтаж от Bonfiglioli

Инверторите от серията RPS TL Modular Outdoor се отличават с нов дизайн, който гарантира клас на защита IP 54, защита на електронните компоненти от прах и възможност за открит монтаж директно на фотоволтаичното поле. С размери малко под 2 м височина, 800 мм широчина, 1200 мм в дълбочина и с тегло от 900 кг, модулите са лесни за транспорт и инсталиране, като по този начин правят възможно изграждането на високоефективни фотоволтаични полета дори и в сложни терени. Тяхната иновативна система за охлаждане допълнително улеснява избора на площадка.

Устройствата работят надеждно и ефективно в температурен диапазон от -20 до +45 °С. Максималната мощност на безтрансформаторните инвертори е 1000 V; MPPT варира между 425 и 875 V. Устройствата осигуряват изходно напрежение от 400 V с допустимо отклонение от ± 15% при 50 или 60 Hz.

В комбинация с трансформатор инверторната конфигурация предлага 4 изходни нива, вариращи от 440 до максимум 1100 kWp.

Инвертори за всички видове PV модули предлага Carlo Gavazzi

Новата серия ISMGT1 еднофазни инвертори с вграден трансформатор на Carlo Gavazzi е проектирана за работа с монокристални, поликристални и тънкослойни фотоволтаични модули в малки PV системи. Инверторите имат обхват до 350 V, с което позволяват функционалност в диапазона от 200 до 550 VDC. Оборудвани са с високочестотен трансформатор, който галванично изолира DC входа от АС изхода. Притежават функция за охлаждане и дизайн с електронен вътрешен контрол на температурата, който активира вентилаторите, само когато е необходимо. Работната температура на инверторите е от -25 °C до +58 °C. Посочената ефективност е 95,8%. В серията са включени класове инвертори с мощност 2.8, 3.8, 4,0 и 5 kW AC.

Conergy предлагат ефективно охлаждане с нова технология

Новата серия инвертори Conergy IPG T са подходящи за вътрешен и външен монтаж в средно големи фотоволтаични паркове (от 7 до 500 kW). Според производителите от Conergy, инверторите гарантират оптимален добив на енергия и 98% ефективност дори при слабо слънчево греене. Характеризират се с висококачествен дизайн, изключителна надеждност, дълъг експлоатационен живот, гъвкавост и лесен монтаж. Ефективното охлаждане на модулите се постига с иновативна PowerCool технология. Специална технология, разработка на Conergy, позволява профилактика на небалансирани товари в мрежата. Благодарение на трифазната технология една и съща мощност се подава към електропреносната мрежа на всички 3 фази паралелно. Това означава, че всички IPG T инвертори с различни класове на производителност могат да се комбинират в единна система.

Инверторите се отличават с високо ниво на защита клас IP 65. Висококачествените компоненти гарантират максимален експлоатационен живот дори и в запрашени среди, твърдят производителите. Conergy VisionBox осигурява мониторинг на цялата система, състояща се от до 60 инвертора. Концепцията за сигурност включва, освен мониторинг, и интегриран DC прекъсвач. Инверторите се предлагат с иновативен софтуер за настройка, който улеснява инсталацията, незабавно открива грешки при свързването, предоставя множество диагностични възможности и дава възможност на адаптиране към специфичните изисквания в страната.

Като опция Conergy предлагат Conergy Service Tool - инструмент за измерване и визуализация на U/I характеристиките.

Стрингови инвертори с уеб сървър от Danfoss

Новата серия стрингови инвертори на датския производител Danfoss - TLX Pro, се отличава с иновативна система за лесно управление на информацията, получена в главния инвертор от интегрираните комуникационни устройства в останалите инвертори. Благодарение на интегрирания уеб сървър се намалява количеството на използваните кабели и се улеснява монтажът на инверторите.

Според производителите, инверторите притежават 98% ефективност във външна среда и подобрено охлаждане. Всички модели от серията са без трансформатори, което осигурява по-високо КПД и са истински трифазни генератори. TLX 15к съдържа 3 тракера, което позволява 3 подсистеми да бъдат свързани независимо, всеки с отделен MPP входен тракер. TripleLynx е разделен на дялове с AC номинална мощност от 10 000 до 15 000 W.

Ново поколение трансформаторни трифазни инвертори от Delta Electronics

SOLIVIA 11 EU G4 TR e първият трансформаторен трифазен стрингов инвертор с висока ефективност, проектиран в Делта Германия и произведен от Делта Електроникс Словакия. Новият модел е с максимална ефективност 96,5% и с изходна мощност 11 000 W. Широкият обхват на входното напрежение от 400 V до 900 V, както и големия температурен диапазон между -25 °C и +70 °С, предоставят изключителна гъвкавост при инсталацията на фотоволтаични централи, твърдят производителите.

Трансформаторният инвертор е подходящ и за тънкослойни панели. Корпусът е с интегриран радиатор и осигурява здравина и по-дълъг живот на продукта. Инверторите Solivia имат интелигентен MPP тракер, който извлича максимална производителност от фотоволтаичните панели при всички експлоатационни условия. Продуктът предстои да излезе на пазара през март 2012 г. „От трифазните стрингови инвертори Делта има вече наложени на пазара соларни инвертори без трансформатори 15 kW и 20 kW, които не отстъпват по качество и ефективност на инверторите от ново поколение”, допълниха от компанията.

Diehl Ako залагат на усъвършенствани MPP тракери

Серията Platinum TL безтрансформаторни инвертори на Diehl Ako предлага подобрени характеристики по отношение на ефективността (98%) и регулирането на MPP тракерите, базирани на модерни SiC компоненти и патентована технология DIVE за увеличаване на ефективността (особено в долната зона на обхват на мощността на инвертора).

Изключително широкият обхват на DC входното напрежение позволява много гъвкави конфигурации с всички видове модули от гамата. Високата степен на защита тип IP66 дава възможност за монтаж на открито при всякакви атмосферни условия. Инверторите разполагат с архиватор на данни с капацитет на паметта до 30 години и графичен дисплей като стандарт. Предлагат се оборудвани с мрежовия интерфейс Platinum.

В представянето си производителите от Diehl Ako акцентират върху модел TL 6300, с входящи характеристики: максимална PV мощност 7100 Wp; максимална DC мощност 6300 W; обхват на работното напрежение 350 V - 710 V; максимален входящ ток 18,5 A. По отношение на изходящите характеристики инверторът предлага номинална AC мощност (Cos Phi = 1) - 6000 W; номинален променлив ток - 26,1 A; стартиране на подаването към ел. мрежата при 8 W; изходящо мрежово напрежение - 230 V (+/-20%); честотен диапазон - 50 Hz (+/-5%).

Мощни инвертори с пасивно охлаждане от Eaton

Новата серия монофазни мрежово свързани инвертори на Eaton - ISG, включва модели с мощност от 1500 W до 4600 W. Гамата е подходяща за моно- и поликристални фотоволтаични паркове с площ до 40 кв. м. Устройствата се отличават с компактен съвременен дизайн и лесна оперативност, благодарение на вградения LCD дисплей. Максималната производителност на инвертора (над 96%) се гарантира от широкия обхват на действие на МРРТ тракера. Безвентилаторното охлаждане, съчетано с естествена циркулация на въздуха в корпуса на инвертора осигуряват безшумна работа и чиста среда.

Серията се предлага в две версии: IP43 - ISG е подходяща само за инсталация на закрито, докато IP65 - ISG може да се инсталира и на открито. Всички инвертори са проектирани за работа при температури от -20 до +55 °C; AC мрежово напрежение между 190 и 256 V и честота 50 Hz. Стандартно се предлагат с вграден USB интерфейс и интегриран отделен ENS изолиран превключвател, съгласно изискванията на стандарта VDE 0126-1-1/DK5940.

Инвертори с модулен дизайн от Fronius

Новата серия централни инвертори Fronius CL е разработена с цел осигуряване на максимална стабилност на системата и непрекъсната висока производителност. Серията включва инвертори с мощност 36, 48 и 60 kW и е подходяща за PV системи до неколкостотин kW. Заложената концепция Fronius MIXTM позволява едновременната работа на до 15 идентични силови модула в един инвертор. Този модулен дизайн предлага многобройни предимства както за инсталатора на системата, така и за системния оператор, твърдят производителите. Сред тях са автоматична работа на модулите, взаимозаменяемост и резервираност на системата - при дефект в някои от силовите модули работата му веднага се поема от друг. За целта силовите модули се използват в зависимост от техните работни часове. При пълно натоварване всички работят в синхрон, а по време на частични натоварвания се включват тези с най-малък брой работни часове. По този начин се намаляват индивидуалните работни часове на модулите и се увеличава експлоатационният живот на инвертора. Plug & Play дизайнът на силовите модули осигурява лесен монтаж и сервизиране на съоръжението.

Инверторите Fronius CL работят, използвайки високочестотна трансформаторна технология, усъвършенствана от Fronius за постигане на постоянна висока ефективност в целия диапазон на входящото напрежение. В допълнение, модулният Fronius Manager осигурява точно проследяване на точката на максимална мощност. Сред останалите предимства производителите посочват интелигентно охлаждане, лесна инсталация, гъвкавост при планирането на фотоволатичната система, цялостна система за мониторинг и др.

Hyundai Heavy Industries акцентират върху компактния дизайн и гъвкавостта

Серията HPC на Hyundai Heavy Industries се състои от трифазни мрежово свързани инвертори. Гамата включва 4 безтрансформаторни инвертора с ефективност 98% и пет инвертора с нискочестотен трансформатор с ефективност от 95.8% до 97%. Соларните инвертори се състоят от 3 части - DC/DC преобразувател, силови модули и контролер. Сред предимствата им производителите посочват компактния дизайн, ниското тегло и лесната инсталация. Устройствата се отличават с подобрена гъвкавост и висока ефективност, благодарение на широкия обхват на MPPT тракера. Предоставят възможност за локален и отдалечен мониториг на работните параметри и оперативния статус на устройството.

KACO увеличава MPP обхвата на инверторите

Предлаганите от KACO безтрансформаторни трифазни инвертори Powador 10.0 TL3 AC са с номинална мощност от 9000 VA. Подходящи са за монтаж във фотоволтаични инсталации с генерирана мощност до 10 000 W. Инверторите имат широк MPP обхват на генерираното напрежение от 200 до 800 V, което дава голяма свобода на действие при проектирането на съоръженията. Сред останалите характеристики на Powador 10.0 TL3 са максимална мощност на генератора - 10.0 kW; номинална мощност на изхода - 9,000 VA; номинална честота 50 Hz / 60 Hz; максимална ефективност 98% (за Европа 97.4%). Поддържаните комуникационни интерфейси са Ethernet, USB, RS485, S0 Output. Функционира нормално при температури от -25 °C до +60 °C. Клас на защита IP65.

Mitsubishi Electric предлага нов подход в регулирането на температурата

Сред новите предложения в продуктовата гама на Mitsubishi Electric е серията инвертори S. Новите инвертори съдържат два високоефективни MPPT тракера (за моделите PV-S4200 и PV-S4600), които намаляват загубите при трансформация на тока (от AC до DC) и допринасят за по-висока производителност. Температурата в инвертора се регулира индиректно, т. е. електрониката няма контакт с външния въздух и по този начин се избягва опасността от натрупване на прах. Вътрешният вентилатор се саморегулира в зависимост от температурата на инвертора и така пести енергия, когато е възможно. Инверторите имат сертификат за защита IP45. Това ниво на защита от външните елементи позволява на инверторите да бъдат монтирани на открито и на закрито, и предоставя по-голяма гъвкавост на системата и удобство за потребителя. Алуминиевата кутия има двойно защитно покритие срещу корозия. Същата защита се използва и при алуминиевите рамки на модулите. Инверторът е защитен от пропускане на вода, не само чрез запечатване, но и чрез специално проектираната си конструкция. Като опция към инвертора се предлага datalogger (PV-LOG30) за наблюдение на системите, който може да бъде инсталиран в корпуса без нужда от външни компоненти или допълнително захранване. Инверторите от Серия S на Mitsubishi Electric разполагат с голям 255x160 пиксела LCD панел с бяла подсветка, който може да изобразява 5 реда с информация. Управлението на инвертора е максимално опростено, за да бъде лесно и удобно.

Omron внедрява специални ел. схеми за по-висока производителност

Инверторите от серията KP100L на Omron се отличават с висока гъвкавост, която позволява работа както с монокристални, така и с поликристални фотоволтаични модули. Работата с 3 MPP-тракера в широк обхват на генерираното напрежение гарантира максимална изходна мощност и висока ефективност, твърдят от компанията. Високата производителност се постига чрез специални електрически схеми, разработени от Omron в сътрудничество с водещ японски университет. Резултатът е цялостно решение (компоненти и софтуер) за интелигентен контрол на тракерите, което повишава ефективността на инверторите. Сред останалите предимства на системите от Omron посочват максимална надеждност чрез високо качество и лесен мониторинг.

Мощни инвертори с течно охлаждане лансира Power-one

Новият ULTRA-1400 е най-големият соларен инвертор от серия AURORA на Power-One. Проектиран за големи инсталации, 1.4-мегаватовият инвертор с течно охлаждане предлага максимум мощност на минимум площ. Новата концепция включва и IP65 корпус, ниски цени за поддръжка и експлоатация. Ефективността на преобразуването на енергия до 98.7%, в комбинация с четири високоскоростни MPPT канала, оптимизират добива на енергия в широк спектър експлоатационни условия. Тази мащабна инверторна система значително намалява нуждите от окабеляване и тестването на място, благодарение на самостоятелно обособените отделения за DC и AC.

REFUsol намалява разходите с високи AC-DC нива на напрежение

Предлаганите от REFUsol централни инвертори REFUsol 333K намаляват общите разходи на системата чрез използване на по-високи AC-DC нива на напрежение. С номинална мощност от 333 kW и патентована UltraEta верижна топология, инверторите от серията достигат максимална ефективност от над 98,5%, което дава възможност за оптимизирано преобразуване на енергията. Според производителите, REFUsol 333K се отличава с 690 V AC напрежение, което е установен стандарт за нивата на напрежение в индустриалните мрежи и вятърните електроцентрали. DC напрежението на инвертора е до 1500 V, което позволява използването му със стандартно произведени трансформатори и компенсатори. В сравнение със стандартното изходно напрежение от 400 VAC със същото напречно сечение на кабелите, по-високото изходно напрежение, предлагано от REFUsol, води до намаляване на загубите в кабелите с 76% и позволява едновременна работа на няколко устройства с един трансформатор.

REFUsol 333K е подходящ за големи соларни паркове, както и за промишлени покривни фотоволтаични системи. Степента на защита IP65 прави инвертора гарантира предпазване от прах и вода.

Дистанционно управление на мощността предлага Satcon

Инверторите от серията Equinox 625 kW на Satcon са предназначени за големи фотоволтаични системи. Характеризират със солиден дизайн и корпус с клас на защита IP54, които позволяват открит монтаж на съоръженията. Разполагат с широк топлинен работен диапазон от -20°C до +50 °C. С предлагания като опция пакет Winter климат, поддържат функционалност и при по-ниски температури ( -40 °C). Внедрената нова Edge MPPT технология максимизира производството на електроенергия дори и в най-тежките атмосферни условия, твърдят производителите. Специалните Utility-Ready функции дават възможност за дистанционно управление на реалната и реактивна мощност, ниски колебания в напрежението и контрол на фактора на мощността. Equinox използва опростена мрежа за свързване и поддържа бързи комуникации, което позволява лесната му интеграция в SCADA системи чрез стандартизирани интерфейси за комуникация.

Лесни за инсталиране инвертори за малки и средни фотоволтаични приложения от Schneider Electric

Най-новото предложение в гамата на Schneider Electric е серията трифазни инвертори за директно свързване към мрежата Conext TL. Новите инвертори за фотоволтаични инсталации Conext TL 15 kW и Conext TL 20 kW са подходящи за използване на открито, за монтаж на покриви, в малки административни сгради и други приложения. Сред характеристиките на инверторите са широк напреженов обхват на точката на максимална производителност (МРРТ), управление на фактора на мощността, EU ефективност от 97.3%, бърза възвръщаемост на инвестицията и висока степен на готовност. Инверторите имат безтрансформаторна конструкция, вграден постояннотоков превключвател и променливотоков заземителен щепсел за лесен монтаж. Високата степен на защита IP65 позволява монтиране на открито. Инсталацията и обслужването на инвертора са улеснени от ниското тегло, универсалната монтажна скоба и подвижните DC/AC връзки. Широкият LCD дисплей предлага богата информация - ниво на захранване, дневно извлечение на електроенергийното потребление, статус на системата, персонализирани екрани и други. Вградената Modbus карта за комуникация позволява свързване с богата гама продукти на Schneider Electric.

Siemens предлага нова гама соларни инвертори, приложими в световен мащаб

Новата серия инвертори Sinvert PVS 800 от направление Индустриална автоматизация на Siemens включва устройства с номинална мощност от 680 kW, 720 kW, 760 kW и 800 kW, които могат да покрият работен диапазон до 3200 kW в комбинацията главен и подчинен инвертор (Master-Slave). Благодарение на високата номинална изходна мощност и висока ефективност, новите модели имат важен принос в осигуряването на по-добра възвръщаемост на инвестицията в средни и големи фотоволтаични инсталации, твърдят производителите.

Инверторите са сертифицирани по различни международни стандарти и поддържат 50 Hz и 60 Hz честота, което ги прави подходящи за приложение в цял свят. Серията Sinvert PVS 800 може да се използва както за кристални, така и за тънкослойни фотоволтаични модули. Инверторите са снабдени със сензорен екран и стандартизиран интерфейс за комуникация, който дава възможност за изпращане на отчетените данни до контролния център, както и за дистанционно управление на инвертора. Като опция производителите от Siemens предлагат външен превключвател на корпуса на инвертора, с който при нужда незабавно може ръчно да се прекъсне подаваното напрежение.

SMA представи трифазен инвертор с 99% ефективност

Новият модел трифазни безтрансформаторни инвертори на SMA Sunny Tripower 20000TL постига първата по рода си ефективност от 99%, твърдят производителите. Високоефективният 20-kVA инвертор се отличава с еднострингов дизайн без повишаващ преобразувател и опционален DC прекъсвач, което го прави идеален за приложение в средни до големи фотоволатични паркове, допълват от SMA. Мрежовосвързаният инвертор е подходящ за децентрализирани соларни системи, оборудвани с тънкослойни фотоволтаични модули. Сред спецификите му е възможността за контрол на реактивната мощност, поддръжка и управление на електрическата мрежа; входящо DC напрежение до 1000 V; обхват на МРР тракера при мрежово напрежение 230 V - от 580 V до 800 V и работен температурен обхват от -25 °C до +60 °C. Инверторът комуникира с другите устройства в системата чрез Bluetooth.

Инвертори за PV системи на неравни покриви от Sputnik Engineering

Серията инвертори SolarMax MT на швейцарския производител Sputnik Engineering е специално предназначена за фотоволтаични инсталации на сложни покривни пространства, характеризиращи се с различни нива, наклони и ориентация. Инверторите от серията автоматично оптимизират работната точка на соларните модули и по този начин осигуряват 98% производителност дори на инсталациите на неравни покриви, твърдят от Sputnik Engineering. Интегрираната нова, интелигентна концепция за охлаждане намалява по-ефективно топлината в корпуса, като по този начин увеличава експлоатационния срок на електронните компоненти. Всички SolarMax MT инвертори оперират нормално дори при най-суровите атмосферни условия без никаква загуба на производителност, благодарение на вградените сензори, които следят работната температура и защитават инвертора срещу прегряване. Всички данни от датчиците в системата се съхраняват в интегрирания Data Logger.

Инверторите са оборудвани с RS485 и Ethernet стандартен интерфейс и могат лесно да бъдат подобрени чрез добавяне на MaxComm компоненти.

Безтрансформаторни инвертори серия РТ от Sunways

Компанията Sunways лансира серията трифазни безтрансформаторни инвертори РТ. Включените в гамата инвертори са с мощност 30 и 33 kWP за работа на открито. Подходящи са както за малки централи до 200 kWp, така и за големи децентрализирани решения на мегаватови обекти. „Sunways вече наложи нов стандарт за стрингови инвертори със системата „всичко в едно” - мрежова свързаност посредством CAN bus, активна аларма по имейл, мрежов интерфейс и графичен дисплей, широки възможности за мониториране, посредством вградения Sunways browser или посредством регистрацията на Sunways portal - всичко включено стандартно в серията PT”, заявиха производителите. Инверторите РТ30 и РТ33, оперират в диапазона 420 V - 800 V и достигат максимална ефективност 98%, респективно максимална европейска ефективност от 97,6%. От април т. г. серията се предлага с опция и за монтаж на открито.

Woodward IDS интегрира нов преобразувателен модул в серията SOLO

Серията инвертори SOLO1000 D на Woodward IDS се отличава с нова технология, базирана на интегриран високоефективен преобразувателен модул D-booster, който е в процес на патентоване. За разлика от конвенционалните step-up преобразуватели, D-booster свързва не едно, а две или четири PV полета към инвертора. Сред характеристиките на устройствата са широк диапазон на входното напрежение от фотоволтаичните панели: 500 V до 1100 V (600 V до 1200 V при изискване); ефективност 98.7%; работен температурен диапазон от -25 °C до +55 °C; възможност за работа до 3500 м над морското равнище; водно охлаждане. За оптимизиране на общата ефективност инверторите имат 2 MPPT входа и вграден алгоритъм за търсене на точката на максимална мощност. С цел минимизиране на загубите на енергия по време на процеса на конвертиране, технологията за превключване на SOLO инверторите използва IGBT транзистори.

Връзката на възобновяемите енергийни източници с електроразпределителната мрежа се осъществява на базата на специална технология на Woodward IDS, доказала своята надеждност по време на дългогодишната експлоатация в различни точки на света. Всички компоненти и алгоритми за управление са с висока ефективност и стабилност при тежки условия. Инверторите могат да работят в нощен режим на готовност с ниска консумация (7 W) и имат ниско ниво на AC шум (бял шум), дължащо се на широкоспектърна широчинно-импулсна модулация. Мониторингът и диагностиката на устройствата се осъществява локално чрез цветен сензорен дисплей и дистанционно през Интернет. В инверторите е интегриран дневник на събитията, съдържащ всички важни данни за добива и работоспособността на инсталацията.

Инвертори с Coolcept топология от Steca Elektronik

Нова инверторна топология "Coolcept", гарантираща рекордна ефективност бе въведена от Steca Elektronik в серийното производство на най-новите инвертори на компанията - StecaGrid 3000/3600. Благодарение на иновативната си топология, инверторът постига най-високото за момента при инвертори серийно производство до 20 kW максимален КПД от 98,6% и европейски КПД 98,2%. Новоразработеното от Steca схемно решение се базира на симетричен понижаващ конвертор, разделящ входящото напрежение на 2 нива с последващо DС/АС преобразуване. Тази технология прави възможна употребата на стандартни елементи успешно наложили се в практиката. Благодарение на едностъпалната безтрансформаторна ключова схема инверторът достига висок КПД при сравнително ниска вътрешна работна температура. Това води до значително намаляване на необходимостта от охлаждане и гарантира дълъг експлоатационен живот. Предпоставка за ниски повърхностни температури е и изработеният от пластмаса дизайнерски корпус с удобни вдлъбнатини за захващане при монтаж както от левичари, така и от десничари. Отваряне на инвертора при монтаж не се налага, поради изнесените на корпуса куплунги и DC-прекъсвач. Тежащият 9 кг инвертор се монтира без усилие на стена посредством монтажна планка с фиксатор, включена в стандартната окомплектовка на уреда, чиято неизменна част е и подробно ръководство за инсталация и монтаж на български език. StecaGrid 3000/3600 разполагат и с графичен LCD дисплей за визуализация на различни работни параметри и графики на произведената от инвертора електроенергия. Инверторите са напълно съвместими със системите за дистанционен мониторинг StecaGrid Vision, StecaGrid Monitor и системите за уеб-мониторинг Solar-Log и Meteocontrol Web-log, предлагани от компанията.

Inverters for PV power-plants

The article presents the major characteristics and innovative technologies incorporated in the most modern inverters for photovoltaic systems manufactured by leading companies in the sector.ЕКСКЛУЗИВНО


Top