Изложение Intersolar Europe 2013 – продуктови новости

ВЕИ енергетикaТехнически статииСп. Енерджи ревю - брой 4, 2013

Продуктови и технологични новости от най-мащабния форум за PV системи в Европа

Изложението Intersolar Europe 2013 се проведе между 19 и 21 юни т. г. в Мюнхен, Германия и бе посетено от близо 50 000 души от цял свят. Общо 1330 изложители от 47 страни представиха своите технологии и услуги в областта на фотоволтаиката, PV производството, системите за съхранение на енергия и соларните термални технологии на изложбена площ от 121 000 кв. м.

Тазгодишното издание на изложението се фокусира върху темите, които ще определят бъдещето на соларната индустрия, като системите за съхранение на енергия, интеграция в електроразпределителната мрежа и директното потребление на слънчевата енергия, системи за енергиен мениджмънт и др.

Изложителите представиха иновативни продукти и решения за индустрията, търговията и домакинствата. Демонстрирани бяха системи и приложения, които правят слънчевата енергия конкурентна дори при сегашните условия, и които позволяват на операторите да спестят пари и ресурси чрез използване на PV системи.

„Хит на тазгодишното изложение бяха различните технически решения на водещи компании в соларния бранш, които представиха фотоволтаични системи, работещи така, че максимална част от произведената енергия да бъде използвана за собствена консумация, но без наличие на акумулаторен блок или т. нар. smart home management system. Системата представлява набор от устройства (смарт контакти, осветителни ключове и др.), които се управляват посредством безжична връзка.

При наличие на определена мощност от соларната система могат да се задействат отделни консуматори като бойлери, перални, съдомиялни и др. Така консумацията на електрическа енергия от електроразпределителната мрежа се свежда до минимум”, споделиха за Енерджи ревю от Мотто Инженеринг, традиционен посетител на изложението.

Актуалните въпроси от сферата на соларната енергетика бяха отразени и в съпътстващата програма на Intersolar Europe. В конференцията Intersolar Europe 2013, която се проведе от 17 до 20 юни в Internationales Congress Center Muenchen, взеха участие около 400 лектори и 2000 присъстващи от цял свят.

Обсъдени бяха глобални стратегии за растеж на соларната индустрия, бизнес модели и общите политически условия в Европа. Внимание бе обърнато и на развитието на пазара в региона MENA (Близкия Изток и Северна Африка), значението на Средиземноморския план за слънчева енергия (MSP), специалните изисквания към фотоволтаични инсталации в пустинни райони и др. Сред тематиката се откроиха нови интересни бизнес модели и структури за финансиране.

 „Слънчевата енергия в Германия вече може да бъде произведена на цени между 12 и 15 евроцента за киловатчас, което я прави изключително интересна инвестиция и даде тласък на една относително нова форма на финансиране на соларните инсталации - Обществените енергийни кооперативи. Те дават възможност на гражданите да участват в енергийни проекти и да подкрепят децентрализираното производство на енергия на местно и регионално равнище.

Това определя нов курс за бъдещето на регионалните енергийните доставки и открива широка гама от нови бизнес модели”, бе съобщено в рамките на конференцията.

В следващите редове ви представяме най-новите продукти и технологии на водещи фирми в бранша, демонстрирани в рамките на изложението. Изложителите са подредени в азбучен ред.

ABB представи нови соларни инвертори

ABB представи нови соларни инвертори от серията PVS800. Според производителите новите 875 kW и 1000 kW централни инвертори имат по-голяма ефективност и намаляват цялостните разходи за системна поддръжка.

Сериите централни инвертори от 100 до 1000 kW са проектирани за многоватови фотоволтаични централи и големи PV инсталации в търговски и промишлени сгради. В представянето си ABB акцентира и върху новата серия мултистрингови инвертори PVS580 (20 kW и 25 kW) за търговски и индустриални сгради, които се очакват на пазара в началото на 2014 г.

На щанда на компанията посетителите имаха възможност да се запознаят и с цялостното портфолио на ABB за фотоволтачния пазар, включващо продукти ниско напрежение, решения за съхранение на енергията и оборудване за присъединяване на централите към електроразпределителната мрежа.

AEG Power Solutions представи централни инвертори

Protect PV.630 и Protect PV.880 OD са най-новите допълнения в серията централни инвертори на AEG Power Solutions (AEG PS), демонстрирани в рамките на Intersolar. „Инверторите поставят нови стандарти в сферата на фотоволтаичните технологии със своите отлични нива на ефективност от 98,7%.

Подходящи са за мащабни соларни инсталации и за монтаж на големи покриви. Новите централни инвертори гарантират максимален добив на енергия, а интелигентният софтуер помага за стабилизиране на мрежата. Инверторите са съобразени с мрежовите стандарти по целия свят, което е в подкрепа на нашата стратегия за бързо достигане на развиващите се пазари като Индия”, заявиха от AEG Power Solutions.

Bosch Solar Energy представи PV модули и нова switch-off концепция

На своя щанд в зала A2 Bosch Solar Energy представи нови фотоволтаични модули с по-висока производителност и интелигентна система за автоматично изключване на модулите от системата в случай на аварийна ситуация и рестартирането им впоследствие.

 „Фотоволтаичните модули Bosch c-Si M 60+ S са снабдени с ново поколение клетки с по-висока производителност, покритие срещу отразяване на светлината и предлагат повече възможности за монтаж. Вградената интелигентна електроника във всяка стрингова кутия позволява автоматично изключване на цялата система или отделни модули при пожар, наводнение или друго бедствие.

Switch-off функцията може да бъде задействана и по външен сигнал от центъра за поддръжка, след постъпване на алармата. Новото в концепцията е възможността за автоматичен рестарт на системата веднага след като отмине опасността, което допринася за нейната ефективност, поясниха изложителите.

Посетителите на щанда на Bosch Solar Energy разгледаха и решения за съхранение на енергия и различни видове инвертори.

Bosch Power Tec демонстрира нова комуникационна система

В рамките на изложението Bosch Power Tec за първи път показа комуникационната система „e.World”.

„Системата значително улеснява планирането на фотоволтаични системи, инсталацията на модулите и включва мониторинг на състоянието и работата на оборудването”, заявиха изложителите. „Инверторите отдавна поеха редица функции, които далеч надхвърлят превръщането на тока от пряк в променлив.

Те се превърнаха в двупосочен комуникационен интерфейс между производителите и потребителите и по този начин активно допринасят за управлението и стабилизирането на електрическата мрежа.

“E.World” предлага на инсталатора многобройни възможности за достъп чрез соларните инвертори до всички периферни устройства, дори и след пускането му в експлоатация, за да извършва необходимите промени, наложени от фирмите доставчици на енергия. Инсталаторът веднага получава графично визуализирани всички данни за представянето на инверторите, инсталирани в системата и характеристики на оборудването за подробен анализ.

Чрез връзка с “e.Web” интернет портал или приложението за смарт телефони “e.UserApp” информацията е достъпна за всички инсталатори и системните оператори в реално време”, коментираха от Bosch Power Tec.

КАСО представи нова система за енергиен мениджмънт и хибриден инвертор

В представянето си на Intersolar КАСО NEW ENERGY акцентира върху две нови технически решения - системата за енергиен мениджмънт Powador gridsave и хибриден инвертор Powador gridsave eco.

 „Системата за енергиен мениджмънт позволява произведената електрическа енергия от соларната система да бъде използвана предимно за собствена консумация. Включва заряден контролер, литиеви акумулаторни батерии, инвертор и специално разработен софтуер, който управлява енергийните потоци.

Хибридният инвертор Powador gridsave eco е интелигентен енергиен мениджър, благодарение на който произведената електрическа енергия може да бъде съхранена в оловно-киселинни акумулаторни батерии през деня и да бъде използвана при необходимост (през тъмната част от деня).

Произведената енергия може да покрива консумацията в домакинството или да бъде отдавана в електроразпределителната мрежа”, заявиха от Мотто Инженеринг, представител на КАСО NEW ENERGY у нас.

Chint Power Systems представи инвертори с Ethernet и Zigbee комуникация

Сред акцентите в представянето на Chint Power Systems бе новото поколение свързани към мрежата трифазни безтрансформаторни фотоволтаични инвертори.

 Серията включва малки 5/6/7,8/10/12 kW и средни 20/25 kW инвертори, които разполагат с подобрена производителност и осигуряват ефективност до 98,6%, коментираха производителите.

„Серията е изпълнена в съответствие с еlectrolyte-free дизайна за подобряване на дългосрочната надеждност и ниски разходи за поддръжка. Инверторите са проектирани с двоен MPP тракер, което дава възможност за отделни DC входове, дори и с асиметрична конфигурация.

Максималното DC входно напрежение е повишено от 800 V до 1000 V, а диапазонът на работното напрежение е разширен до 250-950 V. Инверторите са с вградени стандартни портове за комуникация RS485. Отделно са на разположение Ethernet и Zigbee комуникации за различни решения за наблюдение на системите”, допълниха от Chint Power Systems.

Conergy спечели награда за иновативен проект

В рамките на изложението Conergy бе отличена с наградата за иновации на Intersolar в категорията “Проекти”. Проектът за автономна фотоволтаична инсталация е изпълнен на покрива на ресторант в “Lasal del Varador” в Барселона.

Благодарение на нея собствениците на ресторанта са намалили с 1/5 разходите за електричество.

„След пилотния проект в “Lasal del Varador” изградихме общо 56 такива инсталации само в Испания в сътрудничество с партньори. Те произвеждат около 1450 мегаватчаса електроенергия на година и по този начин доставят достатъчно електричество за близо 420 домакинства”, заявиха от компанията.

Diehl представи платформата Smart Eco System

В зала 5 на изложбения център фирма Diehl, в сътрудничество с Glen Dimplex, представи нова платформа за интелигентен дом Smart Eco System.

"Модерната технология свързва потребителите на енергия, доставчиците и системите за съхранение на енергия в една интелигентна мрежа. Чрез този всеобхватен подход произведените мощности могат да бъдат адаптирани към оптималните енергийни нужди на сградата.

Платформата безпроблемно се интегрира в различни безжични комуникационни технологии като EnOceаn или Z-Wave. Налице е също така и възможност за предаване на данните чрез съществуващата инфраструктура, като например захранващ кабел.

Smart Eco System обединява модерни решения от различни производители за производство на енергия, управление, съхранение и интелигентен контрол в една лесна за ползване система", заявиха от Diehl.

EATON представи електрооборудване за енергийни системи

На съвместен щанд в зала А4 EATON и Cooper Bussmann представиха цялостна гама устройства за защита от пренапрежение, автоматични прекъсвачи и контактори за енергийни системи.

Сред новостите в гамата бяха въздушни автоматични прекъсвачи серия NRX, серията автоматични прекъсвачи с лят корпус NZM, цифрови автоматични прекъсвачи, стринг прекъсвачи PKZ-SOL, контактори DIL, устройства за защита от пренапрежения easyID, подходящи за всички PV системи в съответствие с IEC 61643-11.

Специално внимание бе отделено на комбинираното устройство Combiner Box, предназначено за защита, наблюдение и превключване на PV модули, с възможност за конфигурация на до 24 стринга и с Modbus съвместим мониторинг в реално време.

EnerSys показа нови системи за съхранение на енергията

Производителят на акумулаторни батерии за индустриални приложения EnerSys представи нови решения за съхранение на енергията от ВЕИ централи, сред които Home Energy Storage. „Системата работи със съществуващи или нови фотоволтаични инсталации и балансира дневните и нощни пикове на енергия.

Оборудвана е с усъвършенствани батерии с thin plate pure lead (TPPL) технология, които осигуряват бързо зареждане в компактен размер”, заявиха изложителите.

Сред акцентите в представянето бяха още системата PowerSafe SBS EON и PowerSafe SOL G, като последната е разработена специално да осигури стабилни резултати от възобновяеми енергийни източници при тежки условия и се базира на Ni-Cd технология. Новите модели се очаква да бъдат на пазара през третото тримесечие на т. г.

ETI представи нови решения за защита на фотоволтаични системи

В зала А4 словенската компания ETI представи нови продукти и решения за защита на фотоволтаични и други енергийни системи.

Сред тях бяха нова гама прекъсвачи EFI B и B + за PV системи и зарядни станции за електрически превозни средства, ново поколение прекъсвачи VLC, NH предпазители за фотоволтаични и подобни инсталации (1500V DC, 1200V DC, 1100 V DC, 1000V DC), предпазители за акумулаторни системи за съхранение на енергията, MV предпазители за вятърни приложения, силови полупроводникови защити за DC /AC /DC преобразуватели в PV и вятърни приложения, NH предпазители за постояннотокови напрежения и др.

Fronius показа инвертори с вграден WLAN интерфейс

Под мотото “Smart Grid Ready” Fronius представи много нововъведения в портфолиото си на щанд от 512 кв. м. „Интерес предизвикаха инверторите Fronius Galvo и Fronius SYMO, както и хибридният инвертор Fronius - индивидуално решение за съхранение на енергията от фотоволтаични системи”, коментираха изложителите.

“Fronius обяви 2013 г. за година на иновациите. В допълнение към множество нови продукти, ние представихме и пакет от нови възможности за пазара. Всички наши иновации са предназначени за изпълнение на Fronius визията „24 часа слънце”.

 Това е бъдещето на енергията през следващите десетилетия. За да се постигне тази концепция, се нуждаем от интелигентни мрежи, интелигентни потребители и интелигентни инвертори. Интелигентен, преди всичко означава комуникативен.

Fronius инверторите вече могат да се похвалят с пълен набор от инструменти за комуникация с крайни клиенти, битова техника, сервизни инженери и електрически мрежи. Новите Fronius Galvo и Fronius SYMO са първите инвертори с вграден WLAN интерфейс”, допълниха от компанията.

IBC SOLAR демонстрира хибридни решения за електрозахранване

IBC Solar представи автономни решения за захранване на отдалечени от електрическата мрежа райони и интеграцията на различни източници на енергия в една система. Акцент бе поставен върху хибридните системи, които комбинират слънчева енергия с други енергийни източници, като дизелово гориво, вятър и т. н.

„По този начин се гарантира стабилно захранване и значително намаляване на разходите за дизелово гориво и емисиите на CO2. Проектите на IBC SOLAR за хибридно захранване варират от промишлени системи за широк спектър от индустриални и инфраструктурни приложения, до жилищни системи за големи сгради и цели села”, коментираха от IBC Solar.

Освен на фирмения щанд в зала В6, IBC Solar участва и на специалната изложба „Електрификация на селските райони”, организирана от Германската асоциация на соларната индустрия в зала B5.

IPS представи новата версия на системата Exeron

В рамките на изложението българската компания Интернешенъл Пауър Съплай (IPS) представи за първи път усъвършенствата модулна концепция на системата Exeron. „Exeron е интелигентна хибридна система с много широка област на приложение.

Тя комбинира и управлява добитото електричество от различни източници на енергия - слънце, вятър, дизел генератор, батерия и електрическа мрежа. Хибридната система Exeron се състои от AC и DC зарядни контролери, акумулаторна батерия, DC-AC инвертор и микрокомпютърен модул за управление, наблюдение и контрол.

Новата версия има обновен външен дизайн, подобрена модулна структура и нововъведения в софтуера. Интегрирани са нови иновативни хардуерни решения, които позволяват пълна свобода на конфигурацията и неограничен капацитет по отношение на мощностите: от 2 kW до 65 MW”, коментираха от компанията.

Krannich Solar представи нови решения за PV системи

В зала A6 на изложбения център Krannich Solar представи решения за ускоряване на енергийната трансформация. Сред тях бяха автономни системи за собствена консумация, конфигурирани спрямо изискванията и условията на различните типове потребители и K2 Double и Single Dome системи за плоски покриви.

"Тази лека и аеродинамична система, която не изисква много компоненти, впечатлява с комбинацията си от добра цена, перфектни показатели и бърз монтаж. Double Dome системата ("D-Dome") - ориентирана в две противоположни посоки, и Single Dome системата ("S-Dome") – ориентирана в една посока, са предназначени за плоски покриви", заявиха от Krannich Solar.

"Новата CrossHook 4S също привлече вниманието на посетителите по време на изложението. Леката и регулируема по височина покривна планка може да бъде използвана за регулиране на височината на покривната фотоволтаична система, поради което може да се използва при стари покриви и различни условия", допълниха изложителите.

MAGE SOLAR демонстрира PV модули и присъединителни системи

MAGE SOLAR представи интегрирано портфолио от продукти и услуги в областта на фотоволтаичните системи.

На щанд от над 360 квадратни метра изложителите демонстрираха съвременни моно-и поликристални модули MAGE POWERTEC PLUS, нови MAGE SAFETEC присъединителни системи за плоски покриви, както и MAGE ENERGYTEC система за управление на товарите и енергията.

Phoenix Contact представи система за мониторинг Solarcheck PV

В представянето си на Intersolar Phoenix Contact акцентира на системата за мониторинг на стринговете във фотоволтаични паркове Solarcheck PV.

„Системата повишава ефективността на PV централата, като предоставя точни данни за нейното производство в реално време и следи за евентуални повреди.

Лесна е за интегриране в съществуващи комуникационни структури и дава възможност за незабавно откриване на загуба на производителност, например, причинена от замърсени или повредени панели, както и за бързо прилагане на подходящи мерки за противодействие.

Цялата система дава възможност за работа на до осем измервателни устройства на един комуникационен модул. Максималната дължина на кабела е 500 m.

Комуникационните модули са интегрирани като Modbus подчинени устройства на 1200-метрова RS-485 шина без допълнителни усилватели. Това означава, че с помощта на Solarcheck PV може да се наблюдава почти 2000 фотоволтаични стринга в мрежа”, поясниха производителите.

Power-One представи нови инвертори и системи за съхранение на енергията

Power-One представи нови инвертори от серията AURORA, както и системата за съхранение на енергия REACT.

„AURORA TRIO-5.8, AURORA TRIO-7.5, и AURORA TRIO-8.5 инверторите са подходящи за приложение в жилищни сгради с трифазно захранване. Предлагат се с мощност от 5.8, 7.5 и 8.5 kW и съответно ефективност до 98% в широк диапазон на входното напрежение, както и възможности за естествено охлаждане.

С максимално тегло от 28 килограма трите нови инвертори са оборудвани с плъзгащ се преден панел за опростен монтаж и поддръжка, а графичен дисплей позволява бърза настройка на параметрите и функционален контрол.

Освен това устройствата предлагат интегрирано управление на мощността и функционалността, мониторинг, включително и на околната среда, без да изискват никакви външни компоненти.

Системата може да се надгради с карта за DataLogger Ethernet, която позволява наблюдение на параметрите както на местно ниво (чрез интегриран уеб сървър), така и дистанционно (чрез AURORA VISION портал)”, заявиха от Power-One.

Системата REACT се състои от 4.6 kW монофазен Power-One инвертор и литиево-йонна батерия, осигуряваща 2 kWh използваема енергия. Предвидена е и по-малка версия с 3.6 kW инвертор. Новата система за съхранение на енергия ще бъде налична през първото тримесечие на 2014 г.

REC представи соларни решения за пустинни условия

На тазгодишния Intersolar Europe REC представи цялостното си портфолиото от продукти, решения и услуги в областта на фотоволтаиката.

На щанда на компанията бяха изложени последните модели фотоволтаични панели, като специално внимание бе отделено на модулите, произведени за пустинни условия. “Въпреки свиването на европейския пазар, Intersolar Europe все още е един от най-важните търговски панаири за REC.

Европа ще остане най-големият соларен пазар през т. г. в световен мащаб, доказателство за което е появата на нови бизнес модели, които не разчитат на преференциални тарифи като автономните инсталации за търговска употреба, което показва, че слънчевата енергия вече е конкурентна с други източници на електричество.

Тази положителна тенденция може да се забави поради временните антидъмпингови мита на панелите внос от Китай, тъй като пазарните цени на слънчевите панели вече са във възход.

Въпреки че продуктите на REC не са засегнати от антидъмпингови мерки на ЕС, ние сме против вносните мита и подкрепяме откритата и честна конкуренция”, коментира Люк Граре, старши вицепрезидент на направлението Соларни продажби и маркетинг в REC.

REFUsol представи решение за директно подгряване на вода с фотоволтаици

В рамките на изложението REFUsol показа новото си решение за директно подгряване на битова вода AE PV HeatingSolution.

„Продуктът превръща слънчевата енергия от фотоволтаичните модули в електрическа с голяма ефективност и покрива до 60% от годишните изисквания за гореща вода на еднофамилно домакинство.

Нагревателния елемент се захранва директно с постоянен ток, което значително опростява системата и снижава разходите за отопление до 4-7 евро цента/кВтч. Освен самото устройство, което се състои от нагревателен елемент и система за контрол, са необходими само 3-9 фотоволтаични модула. Модулите са с интегрирани MPP тракери и могат да бъдат монтирани на покрив, гараж или фасада.

Системата е с безопасно ниско ниво на напрежение <50 VDC и опростена инсталация и поддръжка. Потребителите могат да следят дейността й в реално време с REFUlog онлайн инструмент за мониторинг или безплатното приложение REFUlog”, заявиха от REFUsol.

Schueco демонстрира цялостна система за енергиен мениджмънт

Сред акцентите в представянето на Schuco на тазгодишното изложение бе системата Schueco Energy Manager, която може да оптимизира потреблението на енергия в домакинствата и самостоятелно да вземе решение дали генерираното от фотоволтаични модули електричество да захрани електроуредите в дома, да бъде съхранено в батерии или подадено към електроразпределителната мрежа.

Решението е част от цялостна PV концепция на компанията, включваща още фотоволтаични модули и монтажни конструкции. На щанда на компанията бяха представени най-новите серии поли-и монокристални панели - PS 60 EA, PS 48, модулите MSE 210 Aero 2.0 и Aero Alpin за плоски покриви, както и различни системи за монтаж в зависимост от приложението.

SMA представи Sunny Boy Smart Energy инвертор

SMA Solar Technology представи PV инвертор с вградена батерия Sunny Boy Smart Energy, за който получи награда за иновации от Intersolar Europe.

„Sunny Boy Smart Energy е резултат от задълбочени изследвания на SMA и развитие в областта на съхранението и управлението на енергията. Използваемият капацитет на интегрираната литиево-йонна батерия е около 2 кВтч, което позволява икономична работа в типични жилищни фотоволтаични системи.

Енергията е достатъчна, за да достави на четиричленно домакинство около три часа електрически ток през нощта. Интегрираната литиево-йонна батерия е проектирана с експлоатационен живот от 10 години и с дълбочина на разреждане до 90%.

Благодарение на компактния си дизайн Sunny Boy Smart Energy е също толкова лесен за инсталиране като типичния PV инвертор и не се нуждае от допълнително планиране и проектиране. Sunny Boy Smart Energy се съчетава безпроблемно в концепцията SMA Smart Home и позволява интегриране в бъдещите модели на смарт грид управление. Появата на Sunny Boy Smart Energy е планирана за втората половина на 2013 година.

Steca представи нови модели инвертори

Steca представи нови решения за по-голяма енергийна ефективност и оптимално управление на енергията. Акцент бе премиерата на най-новото поколение на coolcept топологията, която помага на инверторите да постигнат най-висока ефективност в своя клас. Решението се базира на симетрични понижаващи конвертори, разделящи входящото напрежение на две нива с последващо DC-AC преобразуване.

Новата coolcept-х версия е с IP 65 защита срещу прах и вода за приложения на открито, а устройствата са оборудвани с Интернет комуникационен модул. Модулът е оптимизиран за системи, използващи производството на електроенергия за собствено потребление в еднофамилни къщи.

Изложителите представиха и нови модели на зареждащия контролер Steca Tarom 4545 и Steca Tarom MPPT 6000 с анимиран графичен дисплей, атрактивен дизайн и по-висока ефективност.

Посетителите на щанда имаха възможност да се запознаят и с новите трифазни инвертори StecaGrid 20000 3ph и StecaGrid 23000 3ph, както и с богатата гама зареждащи контролери Steca TR A502 TT, TR A501 T, TR A503 TTR, TF B001 и B202 TF, TH B402 M.

Източник текст и снимки:

уеб-сайтовете на Intersolar Europe

и изброените фирмиTop