Изобретиха самопочистващо се стъкло за соларни панели

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 3, 2014

Иновативно самопочистващо се стъкло изобретиха учени от Масачузетския технологичен институт. Стъклото е произведено чрез икономична производствена технология, заимствана от полупроводниковата индустрия. Повърхността му се състои от микроскопични конуси с диаметър едва 200 нанометра.

Процесът на производство започва с нанасяне върху стъклена плоскост на тънки слоеве с различни свойства, например фоточувствителен и антирефлексен слой. В последствие върху стъклото се поставя специален решетъчен филм, в който посредством ецване са направени вдлъбнатини с конусовидна форма. Именно специфичната нанотекстура на повърхността гарантира уникалните качества на новия тип стъкло.

Създателите му вярват, че в бъдеще с подобна технология могат да бъдат произвеждани стъклени или прозрачни полимерни филми за различни приложения, като частично разтопените материали биват пускани между два релефни валяка с желаната текстура. „Тази методика не би оскъпила с много производствената технология, а предимствата, които може да осигури, са значителни.

Технологията предотвратява замъгляването и отраженията и е подходяща за всякакъв тип оптични продукти и устройства - от екрани на смартфони и телевизори до автомобилни стъкла, прозорци и соларни панели. Фотоволтаичните панели на практика могат да загубят до 40% от своята ефективност в рамките на 6-месечна експлоатация само заради праха и замърсяванията, които се натрупват по повърхността им. Над 50% от ефективността може да бъде изгубена и поради отразяване при соларни панели без антирефлексно покритие”, твърдят учените.ЕКСКЛУЗИВНО


Top