Израелска фирма разработва нов тип PV паркове с денонощен режим на работа

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 5, 2014

Израелската компания Brenmiller Energy е фокусирала разработките си върху нов тип фотоволтаични централи, които ще бъдат в състояние да генерират електричество непрекъснато през деня и през нощта. Основателят на компанията Ави Бренмилър обещава да произвежда чиста енергия на цена, която най-накрая може да се конкурира с изкопаемите горива.

Израелска фирма разработва нов тип PV паркове с денонощен режим на работа

ПОДОБНИ СТАТИИ

Компанията ще открие 1.5 MW фотоволтаична електроцентрала в пустинята Негав в началото на следващата година, а скоро след това, ще започне още няколко международни проекта. Но масивните централи не са единственият начин, по който енергийният гигант планира да се конкурира със съперниците си, работещи с изкопаеми горива.

Ави Бренмилър, както и неговите служители, в момента разработват технология, която ще позволи на всички техни фотоволтаични централи да работят непрекъснато, независимо от атмосферните условия или времето. Тяхната тайна се крие в метода за производство на електроенергия.

За разлика от повечето производители на слънчеви електроцентрали, които използват обикновени фотоволтаични слънчеви панели, Бренмилър е решил да използва слънчевата енергия за задвижване на турбини, които след това генерират електричество. Слънчевата топлина, генерирана чрез параболични огледала, които концентрират слънчевите лъчи, само частично ще се превръща в пара.

Остатъкът ще се транспортира чрез флуид към нов вид система за съхранение на енергия, която се намира под огледалата. Топлината се запазва там, докато настъпи облачен ден или падне нощта, когато се освобождава и се използва за задвижване на турбините през нощта.

Бренмилър твърди, че тази технология е наистина революционна, и няма никое от ограниченията, които са присъщи на подобните системи налични в момента на пазара. „Тя е много по-евтина, и въпреки че все още е на етап „доказване на концепцията”, притежава огромен потенциал”, твърди г-н Бренмилър.
Top