Китайска компания осъществи първия търговски полет с биогориво

ИновацииСп. Енерджи ревю - брой 2, 2015

Китайска авиокомпания осъществи първия в азиатската страна търговски полет със самолет, захранван с биогориво. За полета на самолета на Hainan Airlines от Шанхай до Пекин е използвано биогориво, доставено от китайската национална компания за авиогориво и енергийния гигант Sinopec. Sinopec разработва иновативни технологии в областта на енергоносителите за по-екологични и нискоемисионни транспорт и индустрия.

Самолетът, модел Боинг 737, е захранен със смес от конвенционално самолетно гориво и биогориво, произведено от отпадъчна мазнина от голям ресторант в Китай, в съотношение 1:1. През 2014 г. компанията Боинг обяви сътрудничеството си с Търговската въздухоплавателна корпорация в Китай с цел разработката на екологично авиогориво. Боинг работи по сходен проект и с научноизследователски институт към Китайската академия на науките.

Проектът е част от кампанията на китайското правителство, насърчаваща екологични практики за устойчиво развитие. Съвсем наскоро в страната ще бъде пуснат в експлоатация и първият в света трамвай с водородни горивни клетки. С едно водородно зареждане, което отнема само три минути, трамваят може да измине 100 километра при средна скорост 70 км/ч. Средната дължина на една трамвайна линия в Китай е 15 км. Това означава, че с едно зареждане водородният трамвай ще прави три курса (отиване и връщане) по линията.Ключови думи: бигориво, водород
Top