Комуникационен модул превръща обикновените измервателни уреди в „умни”

ИновацииСп. Енерджи ревю - брой 6, 2014

Създадоха концепция за мултистандартен комуникационен модул, който ще превръща обикновените измервателни уреди в интелигентни устройства. Иновацията е плод на съвместните усилия на проектанти и научни работници от изследователската фирма в областта на наноелектрониката imec, центъра за дигитални разработки iMinds и други партньорски организации в рамките на проекта CoPlaSM, който стартира през януари 2013 г. Към момента екипът работи върху дизайна на архитектурата и софтуера за новата технология.

Когато се свърже с интегрирано в мрежата измервателно устройство, модулът ще добавя към него интелигентна функционалност. Той е проектиран да осигурява надеждна жична и безжична комуникация с широка гама измервателни уреди, базирани на различни интерфейсни протоколи, като предлага и възможности за софтуерен ъпгрейд.

Решението ще разполага с множество опции за свързаност, включително съвместимост с безжични стандарти от тип ”машина-към-машина”, коаксиални кабели и PLC (power line communication) комуникация. Това ще позволи по-кратък период до лансирането му на пазара, по-ниска цена на устройството, по-евтина логистика и много по-лесна инсталация.

„Скокът в децентрализираното производство на енергия от възобновяеми източници, посредством фотоволтаични панели например, създаде потребността от интелигентна двупосочна комуникация в електрическата мрежа. Както производителите, така и потребителите на енергия се нуждаят от интелигентни измервателни уреди за постоянен мониторинг в реално време, които да гарантират стабилността на мрежата.

ЕС залага на т. нар. смартметри, като цели 80% от всички измервателни устройства да станат „умни” до 2018 г. Глобалният пазар на такива решения се очаква да нарасне от 7 млрд. щатски долара през 2012 г. до 35 млрд. през 2022 г.”, информират създателите на комуникационния модул.


Top