Международно изложение Intersolar 2010

ВЕИ енергетикaБизнесСп. Енерджи ревю - брой 2, 2010

Интересът към най-значимото събитие в областта на соларните технологии нараства

Изложението Intersolar, което се провежда ежегодно в Мюнхен, е утвърдено като най-значимото събитие за соларни технологии в Европа. От своето първо издание през 1991 г., то се радва на непрекъснато нарастващ интерес. Последното издание през 2009 г. показва 31% ръст на участващите изложители, както и 37% увеличение на наеманите площи. 50% от изложителите са чужди компании, което още веднъж го определя като международно събитие в сектора, използващ слънчевата енергия като основен ресурс. Миналата година във форума са взели участие 1414 изложители от 40 страни, а посетителите са надхвърлили 58 000 и са представлявали 145 страни от цял свят.

На тазгодишното му издание, провело се от 9 до 11 юни, участниците бяха 1874, а заеманите площи се увеличиха от 104 000 кв. м. до 130 000.

В изложението участваха и петима български производители

Това са фирмите БГ Соларни панели, Елдоминвест, IPS - International Power Supply, Соларпро Холдинг и НЕС - Нови Енергийни Системи. По наблюдение на организаторите, пазарът на машини, суровини и услуги за производство на фотоволтаици се развива и разраства с високи темпове. Доказателство за това е, че една цяла зала, за втори път, бе обособена за тази сфера на дейност.

Търговското изложение разполага с чужди офиси в страни като Канада, Китай и Хонг Конг, Индия, Италия, Корея, Тайван, Испания, Чехия, Словакия и САЩ, които осигуряват актуални услуги за чуждестранните клиенти и посетители с цел тяхното максимално добро обслужване.

Intersolar предостави общ поглед над германската соларна индустрия, както и световните производители. Фокусът бе основно върху фотоволтаиците и соларните технологии. Посетители с търговски интереси от цял свят присъстваха и на това издание на Intersolar, за да открият най-актуалните новости в областта.

Продуктите и услугите, които се представиха

на тазгодишното изложение бяха разделени в различни области като елементи и услуги за фотоволтаици - соларни клетки, модули, инвертори, крепежни и следящи системи за фотоволтаици, кабели, конектори, клеми, зарядни и др. В областта на соларните технологии бяха показани различни видове колектори, абсорбиращи покрития, съдове за съхранение, монтажни системи, фитинги, разширителни съдове, деаератори, системи за вентилация и охлаждане и др. На изложението можеха да бъдат намерени и организации и асоциации, които предлагат различни услуги в тази област като технологии за измерване и контрол, консултации относно финансиране и популяризиране, развойна дейност, обучение, проектиране, рекламни и търговски услуги, лаборатории за тестово изпитване и др.

Соларната индустрия се срещна на конференция

в рамките на изложението Intersolar. Тя стартира два дни преди самата изложба и се проведе до 11 юни т.г. Към Intersolar Europe Conference интерес заявиха повече от 2000 специалисти от целия свят, а повече от 140 лектори дискутираха по актуални въпроси от областта, разделени в над 30 дискусионни теми. Акцент в програмата бяха 3 сфери на дейност - фотоволтаици, соларни технологии и соларни централи. Натоварената и разнообразна програма поднесе актуална информация за посетителите по отношение на последните тенденции и постижения в соларната индустрия - технологии, финансови въпроси и законодателство в световен мащаб.

Допълнителен фокус на тазгодишното издание бе производството на фотоволтаични модули и клетки. Конференцията изследва задълбочено международния пазар на соларни технологии. В рамките й беше представена цялата верига от услуги, която съпътства този тип производство. Фирмени презентации, семинари и дискусионни панели предоставиха на присъстващите информация за последните новости и постижения в соларната индустрия. Темата, с която бе открит форумът Тенденции в развитието на пазара на фотоволтаици, както и темите Европейските и средиземноморски соларни пазари предоставиха актуална картина за европейския пазар. Друг акцент бяха новите пазари като Съединените щати, Китай и Индия, които бяха обект на отделни дискусии. Темите, посветени на соларните паркове, предоставиха информация за редица нови технологии в областта на производството на енергия от слънчевата светлина.

Нова организационна структура

Тази година, индивидуалните сесии от предишните години се комбинираха под обща шапка - Intersolar Europe Conference с идеята, че съдържанието на програмата би било по-добре организирано по този начин. Новата структура позволява ясен и цялостен поглед над всички дискусии. Едновременно с това бе предоставена и възможност да се заявява участие само в конкретни теми - една или няколко, в зависимост от конкретните интереси на присъстващия.

В рамките на събитието бяха връчени традиционните награди в областта на соларните технологии

разделени в следните категории: Фотоволтаици, Соларни технологии и новата категория - Технологии в производството на фотоволтаици. Номинирани във всяка бяха 10-те най-добри кандидатури. Три независими комисии от експерти в съответните области оцениха номинациите във всяка от категориите. Наред с новата област, друга промяна в регламента бе и възможността за участие на услуги и технологии на изложители от изданието на Intersolar в Сан Франциско, САЩ.

Според критериите за оценка, за участие бяха допуснати само продукти, решения и услуги, които се представят пред публика за първи път в рамките на тазгодишните издания на Intersolar в Европа и Северна Америка или за такива, които са демонстрирали значимо подобрение в сравнение с предишни свои версии. Участващите технологии трябваше вече да са въведени в експлоатация или поне да са тествани в реални условия. Победителите по категории за 2010 г. бяха обявени на 9 юни т.г. по време на специално организирана за това церемония.Top