Microsoft тества подводен център за данни, захранван от ВЕИ

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 5, 2018

Microsoft инсталира подводен център за данни в Северно море край шотландския остров Оркни като част от проучванията на компанията в търсенето на възможности за по-екологосъобразна интернет връзка.

Пускането в експлоатация на съоръжението е втората фаза на проекта Natick, целящ изследване на производството и използването на устойчиви и готови за употреба центрове за данни, които могат да бъдат изработени с размер по поръчка, да бъдат внедрени бързо и да останат на морското дъно в продължение на години, без да е необходима поддръжка.

Повече от половината население на света живее на разстояние от около 200 km от брегова линия. Инсталирането на центрове за данни във водните тела в близост до крайбрежните градове ще осигури бързо и безпроблемно сърфиране, видео стрийминг и гейминг.

Целта на разполагането на центъра за данни е да се понижат енергийните разходи за охлаждане на сървърите. Остров Оркни е избран поради относително ниските температури на морската вода и фактът, че там се намира Европейският център за морска енергия (EMEC), където се тестват експериментални турбини, работещи с енергия от приливите и отливите, и преобразуватели, генериращи електроенергия от морските вълни.

За района са характерни приливни течения със скорост до 14 km/h при пикова интензивност и 3-метрови вълни, които при буря могат да достигнат височина над 18 m.

В допълнение, вятърните турбини и слънчевите панели на сушата генерират повече от достатъчно електроенергия за захранване на домакинствата на острова със 100% възобновяема енергия. Захранващ кабел свързва електрическата мрежа на остров Оркни с центъра за данни, който при работа на пълен капацитет се нуждае едва от четвърт мегават мощност.

Захранването с морска възобновяема енергия е още една стъпка към реализирането на визията на Microsoft за центрове за данни със собствен източник на енергия, обяснява Крисчън Билейди, главен мениджър на стратегията за облачна инфраструктура и архитектура в отдела за облак-базирани технологии на компанията.

Енергийно независимите центрове за данни могат да бъдат внедрени навсякъде в близост до преносна инфраструктура и да доставят облачни услуги като Azure до региони с ненадеждна електрическа мрежа, елиминирайки нуждата от скъпи резервни генератори, допълва още Билейди.

Центърът за данни по проекта Natick е с дължина 12 m и има 12 рака с общо 864 сървъра, както и охлаждаща система. Съоръжението е асемблирано и тествано във Франция, след което е транспортирано до Шотландия, където е прикрепено до запълнена с баласт триъгълна основа, предназначена за монтаж на морското дъно.

Съоръжението е изтеглено в морето частично потопено, прикрепяно от лебедки и кранове между понтоните на индустриален подобен на катамаран шлеп. На мястото за монтаж, с помощта на дистанционно управлявано устройство, на повърхността е изтеглен захранващият кабел, който след това е проверен и включен към центъра за данни.

Най-сложната задача при инсталацията се оказва постепенното спускане на центъра и кабела до морското дъно на дълбочина 36 m. Всичко научено от монтажа и експлоатацията на съоръжението през следващата една година ще позволи на изследователите да сравнят очакванията си за използването на подводни центрове с реални данни.
Top