Най-големият плаващ соларен парк ще заработи в Лондон

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 6, 2016

Hад 23 000 фотоволтаични панела ще бъдат инсталирани в най-големия плаващ соларен парк, който ще заработи близо до Лондон. Той ще бъде изграден в резервоара “Кралица Елизабет II”, собственост на компанията за водоснабдяване и пречистване на отпадъчни води Thames Water.

Най-големият плаващ соларен парк ще заработи в Лондон

ПОДОБНИ СТАТИИ

Проектът ще спомогне в постигането на амбициозната цел на Thames Water до 2020 г. да генерира от възобновяеми източници поне 1/3 от необходимата й енергия. Освен в Лондон, плаващ соларен парк се изгражда и в Япония. Фотоволтаичната инсталация там ще е още по-мащабна, с мощност 13,7 MW. Очаква се проектът да бъде завършен до началото на 2018 г.

С изграждането на соларния парк във водния резервоар “Кралица Елизабет II”, намиращ се в лондонското предградие Уолтън на Темза, ще бъде оползотворено пространството на повърхността на реката, което принципно е неизползваемо за други цели.

Проектът е резултат от споразумението между Thames Water и компаниите за продукти и услуги в областта на соларната енергия Ennoviga Solar и Lightsource Renewable Energy. Иновативният плаващ понтон ще покрие около 1/10 от резервоара “Кралица Елизабет II”, което се равнява на осем пъти площта на стадион Уембли.

Управлението на проекта е възложено на Lightsource, които имат богат опит в монтажа на наземни и покривни соларни инсталации. С екип от инженери, проектанти и проектни мениджъри, компанията ще ръководи инсталацията на повече от 61 000 поплавъци и 177 котви, които ще осигурят създаването на плаващата платформа на соларния масив.

Нисковъглеродната възобновяема енергия ще се използва за захранване на съоръженията в намиращата се наблизо пречиствателна станция, като се очаква това да намали сметките на потребителите. Инсталацията ще е с мощност 6,3 MW и през първата година от експлоатацията си ще генерира 5,8 млн. киловатчаса енергия, еквивалентна на годишната консумация на около 1800 домакинства.

Животинският свят в района на водния резервоар не е особено богат, така че създаването на такъв парк в местността е изцяло екологосъобразно. Около реката има малко видове водни птици, а риба като цяло не плува в този район, което прави използването на резервоара безпроблемно от екологична гледна точка. Резервоарът е дълбок 18 метра и осигурява вода за повечето граждани на Лондон.

Плаващите соларни панели имат множество предимства. За разлика от фиксираните соларни панели, те се охлаждат по естествен път заради това, че са върху водно тяло. Това допълнително повишава ефективността им. Освен това сянката, която те хвърлят върху водата, възпрепятства растежа на водорасли. Плаващите панели се сглобяват лесно на сушата и просто се избутват от брега във водоема.

“Да сме по-устойчив бизнес е интегрална част от дългосрочната ни стратегия, а този иновативен проект ни довежда една стъпка по-близо до постигането на целта ни. Това, което правим, е полезно за клиентите ни, за партньорите ни, но най-вече за околната среда”, отбеляза Ангъс Бери, мениджър на енергийното звено на Thames Water.

“Това е най-големият ни проект извън Япония и първият такъв, който се финансира от Европейската банка. Това показва, че нашата технология не само е подходяща за компании от водния сектор, но е разпозната като полезна за цялото общество както в Европа, така и в Азия”, добави Ева Паули, директор на отдел “Международно бизнес развитие” в Ciel et Terre International, компанията, която изработва плаващата платформа.

Освен реализирането на поставената цел за генериране на 33% от енергията от възобновяеми източници до 2020 г., Thames Water се опитва да стане по-ефективна, като намали зависимостта си от електроенергийната мрежа. През периода 2014-2015 г. компанията е генерирала 12,5% от необходимата енергия от възобновяеми източници, което е с 4% повече от предходната година.

През 2015 г. Thames Water се ангажира да подкрепи и целите на Парижкото споразумение за климата, което предвижда намаляване на глобалното покачване на температурата с 2° C. Плаващият соларен парк несъмнено ще допринесе за изпълнението на тази цел.


Top