Най-големият плаващ вятърен парк в света ще бъде изграден в Шотландия

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 4, 2016

Шотландското правителство одобри проект за изграждане на най-големия офшорен плаващ вятърен парк в света. Съоръжението ще бъде разположено близо до пристанищния град Питърхед.

Норвежката компания Statoil ще изгради вятърния парк и ще разположи пет 6-мегаватови плаващи турбини Hywind на около 25 км от брега на града. След реализацията си проектът ще позволи генерирането на 135 GWh енергия на година, която ще е достатъчна за захранването на близо 20 000 домакинства, съобщават от шотландското правителство.

За разлика от обикновените турбини, Hywind ще бъдат прикрепени към морското дъно с помощта на кабели, но няма да имат фиксиран фундамент. Вместо това те ще плават върху стоманена тръба, а отделен стабилизиращ механизъм ще поддържа равновесието на цялата конструкция. Самите турбини ще бъдат свързани помежду си с кабели, един от които ще пренася електроенергия до брега на Питърхед.

Според консултантската компания Carbon Trust, плаващите вятърни паркове могат потенциално да намалят производствените разходи за офшорни разработки до под 120 евро на мегаватчас. Големи проекти като Hywind пък могат да допринесат за дори по-ниски разходи в порядъка на 100-113 евро на мегаватчас.

“Hywind е изключително вълнуващ проект от гледна точка на производството на електроенергия и технологичните иновации. Истинско доказателство за експертния ни опит в енергийния сектор и квалифицираната работна ръка е, че Statoil избра точно Шотландия за изграждането на най-големия офшорен вятърен парк в света”, приветства одобрението на проекта заместник министър-председателят на Шотландия Джон Суини.

В момента изключително нашумяла е възможността за разполагане на офшорни технологии за вятърна енергия в по-дълбоки води, пояснява още Джон Суини. В допълнение към това, с оползотворяването на съществуващата инфраструктура на петролната и газовата промишленост Шотландия може да заеме водеща позиция на пазара на офшорни вятърни технологии.

Сред основните предимства на този проект е, че привлича много по-малко конкурентни интереси, отколкото всички вятърни паркове, разположени на сушата. При изграждането на вятърни паркове на сушата трябва да се взимат предвид всички останали предназначения на земята, както и възраженията на живущите наблизо, които често не одобряват звука и вида на огромните ротори.

Потребността от чиста енергия е съсредоточена в големите градове, но в същото време там има най-малко свободно отворено място за изграждане на мащабни възобновяеми енергийни инсталации. С разполагането на вятърни паркове далеч от бреговете се избягват всички тези проблеми.

Тъй като развитите градски среди все повече се запълват, океанът става все по-привлекателна алтернатива. Шотландия работи и по проект за подводни турбини, които улавят енергията от приливно-отливните течения между остров Великобритания и Оркнейските острови.

В същото време в Калифорния, САЩ, Microsoft вече тества офшорни сървърни ферми, които да подпомогнат изпълняването на облачни услуги без обичайните изисквания за земя и енергия. При тези разработки обаче е от голямо значение да се проучи ефектът върху морската среда, въпреки че във всички случаи той ще е по-положителен от въздействието на изкопаемите горива.

“Плаващите вятърни паркове представляват нов, значително по-конкурентен източник на възобновяема енергия. Горди сме да представим този пилотен проект в Шотландия, при това в регион с оптимални ветрови условия, както и добре развити верига за доставки и публични политики в областта на електроенергетиката”, заяви изпълнителният вицепрезидент в специализираната сфера на дейност на Statoil “New Energy Solutions” Ирен Румелхоф.
Top