Нанотехнология превръща кабелите в батерии

ЕлектроенергетикаИновацииСп. Енерджи ревю - брой 4, 2014

Нанотехнолози от изследователската лаборатория към университета в Централна Флорида са разработили технология за едновременно пренасяне и съхранение на енергия чрез обикновен меден проводник.

Понастоящем конструкцията е базирана на меден проводник, но с усъвършенстването на нанотехнологията вероятно ще бъдат разработени и тотално нов вид влакна с наноструктура, които ще бъдат използвани като проводници батерии, допълват учените.

Широко приложение технологията би могла да намери в дизайна и разработката на електрически превозни средства, космическо оборудване и преносими електронни устройства. Възможността кабелите да се превърнат в батерии обещава да остави тежките и обемни акумулаторни системи в миналото.

В бъдеще производителите ще могат да създават още по-миниатюрни, тънки и леки електронни устройства или да оползотворяват пространството, отделяно досега за батерия, за други цели и нови функции.

Екипът нанотехнолози започва разработките си с единичен меден проводник, като впоследствие добавя отгоре слой ултратънки нановлакна, покрити със специална сплав, които го превръщат в електрод. За да е възможно съхранението на достатъчно енергия, така че кабелът да заработи като батерия, се оказва, че са необходими два такива електрода.

Ето защо учените добавят много фин слой пластмаса върху получения първи електрод, като още веднъж повтарят процедурата с нановлакната отгоре и завършват с метална обвивка. Слоевете биват залепени един към друг със специален гел.

Тъй като слоят нановлакна на практика се явява изолация, проводникът в сърцевината запазва способността си да провежда ток, а пластовете около него независимо съхраняват големи количества енергия.

Така екипът успява да създаде своеобразен суперкондензатор от външната страна на медния проводник. Суперкондензаторите по принцип съхраняват големи количества енергия като тези, необходими за стартирането на превозно средство или тежко механизирано оборудване.

Въпреки че технологията все още се нуждае от редица подобрения, учените са убедени, че тя е подходяща и за други видове материали, например текстилни нановлакна, способни да съхраняват големи количества енергия за мащабни приложения.

ЕКСКЛУЗИВНО


Top