Нарастващи възможности Соларни Балкани 2011

Сп. Енерджи ревю - брой 1, 2011 • 12.04.2011 •

Ориентираната основно към  бизнеса инициатива се провежда по повод 7-мия Международен Конгрес и изложба за енергийна ефективност (ЕЕ) и възобновяема енергия (ВЕИ) за Югоизточна Европа и е организирана по инициатива на Българска Фотоволтаична Асоциация (БФА) със сътрудничеството на SolarPVconsulting (Белгия) и с организационната подкрепа на Виа Експо. Конференцията ще се състои в Интер Експо Център, София на 14 и 15 април.
Бизнес форумът „СОЛАРНИ БАЛКАНИ 2011” ще даде отлична възможност за ускоряване и засилване развитието на соларния пазар в тези страни, като направи връзка между международната индустрия и инвеститорите от цял свят и ще помогне за създаването на синергия между международния и балкански соларен бизнес.” – казва Томаш Слузарц, Изпълнителен директор на SolarPVconsulting, Белгия и Програмен организатор на „СОЛАРНИ БАЛКАНИ 2011”.
Водещи участници от региона като Heliosphera, Bisol, Сънсървиз ЕООД, СоларПро, както и международни компании като  Satcon Technology, Canadian Solar, BP Solar, Martifer Solar, MAG, Upsolar, Jinko Solar вече са потвърдили участието си.
„За последните години интересът на Балканите към възобновяемата енергия и конкретно към фотоволтаиката прогресивно нараства. Регионът ще продължи да се развива и да предоставя възможности за развитие на бизнеса, както на локално, така и на международно равнище. Силната воля за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива е това, което поддържа и води пазара към непрестанно развитие.”, допълва Петър Дийги от Satcon Technology, САЩ, член на Програмната комисия на „СОЛАРНИ БАЛКАНИ 2011”.
По думи на Никола Газдов, Председател на Българска фотоволтаична асоциация и Програмен председател на „СОЛАРНИ БАЛКАНИ 2011”, бизнес форумът ще бъде изключително важно събитие и за самата България като цяло. „Ние вярваме, че новият закон за ВЕИ, който ще въведе фиксирани тарифи за възобновяема енергия, ще отстрани най-голямата пречка за развитието на българския пазар – финансовата нестабилност.”
„Изключително щастливи сме да имаме възможността да обменим опит с колеги от България, Румъния, Словения, Македония, Сърбия и други страни от Балканите. Също така разчитаме на размяната на опит със световни индустрии, а тъй като  SolarPV.TV ще излъчва всичките дискусии на форума, това ще даде на събитието истински международен облик”, допълва Александър Захариу от Гръцката асоциация на соларната енергийна индустрия – HELAPCO и Заместник – председател на форума.
Форумът „СОЛАРНИ БАЛКАНИ 2011” е изцяло насочен към намирането на нови бизнес възможности и самото „правене” на бизнес. Това включва място за споделяне на бизнес контакти и идеи, както и Соларно боулинг парти – мероприятие, насочено именно към създаването на контакти в една приятна, приятелска атмосфера.

Top