Интерконекторът Гърция-България е сред енергийните ни приоритети


Сред най-важните приоритети на българското правителство в енергийната област е изграждането на интерконектора Гърция-България.

Това стана ясно по време на среща на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с посланика на САЩ в България Н.пр. Ерик Рубин. Министър Петкова разясни, че се очаква строителството на проекта да започне през 2018 г., а реалната му експлоатация – през 2020 г.

През есента на т. г. пък ще бъде открита обществена поръчка за избор на изпълнител на строителните дейности и ще бъде обявен нов пазарен тест за неразпределения капацитет на газопровода.

На срещата бе представена и информация за предприетите стъпки за получаване на финансиране в размер на 35 млн. евро по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, както и възможността за ползване на европейски фондове от гръцка страна.

Друга тема на разговор беше бъдещата работа на топлоелектрическите централи от комплекса “Марица изток” от гледна точка на гласувания неотдавна референтен документ на Европейския парламент за най-добри налични техники за големите горивни инсталации.
Новият брой 3/2019

брой 3-2019

ВСИЧКИ СТАТИИ | АРХИВ


Top