NASA тества гъвкав соларен масив в космоса


NASA извърши успешни тестове на нова технология за развиващ се соларен масив (Roll Out Solar Array, ROSA), изграден от изключително гъвкави и леки панели.

Експерименталният масив бе разгънат дистанционно и престоя прикрепен към роботизираната ръка Canadarm2 на Международната космическа станция в продължение на седем дни, през които бе тествана ефективността на системата, както и реагирането й на вибрации и екстремни температури.

“Традиционните соларни масиви, използвани за захранване на сателити, обикновено са изградени от обемисти и тежки панели и се сгъват посредством панти. Новата конструкция позволява масивът да се навие до компактен цилиндър, който е значително по-лек и заема много по-малко пространство.

Това може да осигури възможност за съществено редуциране на разходите и повишаване на мощността на сателитите”, обясняват от NASA. Друго предимство на технологията според инженерите е потенциалът й за лесно адаптиране за различни размери и видове сателити за телевизионен сигнал, GPS и метеорологични прогнози.
Новият брой 3/2019

брой 3-2019

ВСИЧКИ СТАТИИ | АРХИВ


Top