6,1 GW нови вятърни мощности в Европа през първата половина на 2017 г.


6,1 GW нови ветроенергийни мощности са инсталирани в Европа през първата половина на 2017 г., сочат данни, публикувани от WindEurope.

През първите шест месеца на годината са инсталирани общо 4,8 GW наземни вятърни мощности, силно концентрирани в Германия (2,2 GW), Великобритания (1,2 GW) и Франция (492 MW). 18 офшорни проекта са реализирани в четири държави членки на ЕС (Германия, Обединеното кралство, Белгия и Финландия), където са инсталирани общо 1,3 GW.ѝ

Общият размер на инвестициите за този период е 8,3 млрд. евро за финансиране на нови мощности: 5,4 млрд. евро за наземни и 2,9 млрд. евро за офшорни. И в това отношение се наблюдава тенденция за пазарна концентрация - 53% от инвестициите са реализирани в Германия.

“Свидетели сме на добра година по отношение на новоинсталираните вятърни мощности, но растежът е резултат от инвестиции в шепа пазари. Най-малко десет държави членки на ЕС все още не са инсталирали нито един мегават през тази година.

Те следва да представят възможно най-скоро своите национални планове в областта на енергетиката и климата до 2030 г.”, коментира Пиер Тардиу, главен директор по въпросите на политиката в WindEurope.
Новият брой 3/2019

брой 3-2019

ВСИЧКИ СТАТИИ | АРХИВ


Top