Нов световен рекорд за ефективност на PV клетка

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 6, 2014

Френско-германски екип от учени и инженери създаде многопреходна фотоволтаична клетка с рекордна ефективност от 46%. Разработката е дело на сътрудничество между компанията производител на полупроводникови материали Soitec, френския изследователски институт по електроника и информационни технологии CEA-Leti и Фраунхофер института за соларни енергийни системи в Германия. Новата суперефективна фотоволтаична клетка е втората разработка рекордьор на екипа учени и инженери. През септември 2013 г. те представиха клетка с ефективност 44.7%.

Многопреходните клетки са базирани на III-V компонентни полупроводникови материали и се използват в концентриращи фотоволтаични (CPV) системи. Те са предназначени за производството на електроенергия, главно в региони с интензивно директно слънцегреене.

„Новата клетка с рекордна ефективност е четирипреходна, като всяка от подклетките й преобразува точно една четвърт от прииждащите фотони с дължина на вълната между 300 и 1750 nm в електричество. Когато се използва в концентриращи PV системи, към миниатюрната клетка се добавя Френелова леща, която концентрира слънчевите лъчи върху повърхността й”, обясняват създателите на изобретението.

Новият рекорд се равнява на концентрацията на 508 слънца и е потвърден официално от японския Национален институт за наука и индустриални технологии AIST, който е независим сертификатор на ефективността на соларни клетки.ЕКСКЛУЗИВНО


Top