Нов ветрогенератор за урбанизирани зони

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 6, 2011

В средата на следващата година се очаква на пазара да се появи принципно нов ветрогенератор, подходящ за монтаж в градската среда. Разработката на сингапурско-австралийската компания Katru е снабдена с пропелер с вертикална ос и корпус с тесни процепи по периметъра между разположените под ъгъл пластини.

Отличава се с ниски нива на шум и може да функционира в зони с ниски скорости на вятъра. Устройството може да акумулира въздушни потоци от всяко направление и е безопасно за птиците, изтъкват създателите на прототипа. „Един от недостатъците на традиционните ветрогенератори с хоризонтална ос на въртене е необходимостта роторните им перки периодично да се обръщат, настройвайки се по посока на вятъра. Системата Implux, разработвана в течение на няколко години, не се нуждае от постоянна корекция на положението на перките и е лесна за интеграция в електромрежата на многоетажно здание или бизнес център”, допълват от Katru.

Мощността на прототипа засега е 2 kW, но се предвижда да достигне 4 - 10 kW. Ветрогенераторът няма да може да осигурява енергийните потребности на цяла сграда, но е напълно способен да съкрати разходите за електроенергия. Авторите на проекта разчитат да привлекат клиенти и с естетическите достойнства на устройството.

ЕКСКЛУЗИВНО


Top