Нова технология произвежда енергия и питейна вода от морските вълни

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 5, 2013

Австралийска компания представи разработка на технология, която предлага различен вид употреба на енергията от морските вълни. Вместо да произвежда само електрическа енергия в морето и да я изпраща към брега, CETO обработва водата и я прави годна за пиене.

Системата е част от първия 2-мегаватов пилотен проект в света за преработка на морска вода с автономно захранване, разположен близо до австралийския град Пърт.

“Системата CETO се различава от останалите устройства за генериране на енергия от морските вълни. Тя оперира под вода и е закотвена за дъното на океана.

Задвижването се осъществява от няколко изцяло потопени шамандури, свързани към помпени агрегати на морското дъно. Помпите изтласкват морската вода под налягане до брега, където тя задвижва водноелектрически турбини, генериращи електроенергия с нулеви емисии.

След това водата се обезсолява и пречиства чрез обратна осмоза. Системата е максимално безопасна за околната среда. Фактът, че е потопена под водата, създава минимално визуално въздействие и я предпазва от бури или по-силни вълни.

Няколко модула могат да бъдат свързани в единен масив, което улеснява инсталацията и прави системата подходяща за всеки проект”, коментират разработчиците на системата.

Според компанията CETO системата е “най-екологичният и икономически ефективен начин за обезсоляване на питейна вода от енергията на вълните”, тъй като не изисква допълнителни разходи за оборудване и поддръжка и не генерира вредни емисии.

ЕКСКЛУЗИВНО


Top