Нова турбина за ниска и умерена скорост на вятъра

ВЕИ енергетикaТехнически статииСп. Енерджи ревю - брой 1, 2011

Технологията бе представена по време на EWEA 2011 в Брюксел

Сектор Енергетика на Siemens представи нова вятърна турбина с директно управление, предназначена за райони с ниска и умерена скорост на вятъра. Демонстрацията бе направена по време на изложението на оборудване за производство на електроенергия от вятър EWEA 2011 в Брюксел, Белгия. Основната характеристика на новата турбина SWT-2.3-113 е иновативната концепция за задвижване с компактен постоянен магнитен генератор, който гарантира висока ефективност дори при ниско натоварване.

С мощност 2,3 MW и диаметър на ротора 113 м новата вятърна турбина е проектирана така, че да осигурява максимално производство на електроенергия на обекти с ниска до умерена скорост на вятъра. Турбината е оборудвана с новите перки на Siemens B55 Quantum. Новият им дизайн повишава ефективността и оптимизира резултатите. Прототип на новата турбина беше инсталиран в Холандия през март т. г.

SWT-2.3-113 е втората безредукторна вятърна турбина, произведена от Siemens. Подобно на предишния модел - SWT-3.0-101, който е с мощност 3 MW и бе лансиран от компанията през април 2010, новият модел използва само половината от частите, необходими на конвенционалните турбини и значително по-малък брой подвижни части.

"Първите прототипи на SWT-3.0-101 работят повече от година и отговарят на всички очаквания по отношение на надеждността и резултатността", споделя Хенрик Стийсдал, Главен Технологичен директор на Siemens Wind Power Business Unit. "Дизайнът на новия модел е базиран на същата платформа като предишния. Новият модел използва натрупания до днес опит и е сигурна и доходна инвестиция".

Заедно с турбината SWT-2.3-113 Siemens въвежда и новото поколение роторни перки Quantum Blade. Представеният модел е по-лек от предишните, но запазва тяхната издръжливост. Новата перка е с дължина 55 м и променен дизайн на върха и основата.

Благодарение на промените, нивото на шум от перките е 105 децибела,

което прави SWT-2.3-113 една от най-тихите вятърни турбини на енергийния пазар.

По думи на представители на компанията, до момента Siemens е инсталирал общо пет турбини SWT-3.0-101 в Дания и Норвегия. Нови проекти с турбини с директно задвижване на компанията са планирани в САЩ, Дания и Германия. Тази година компанията предстои да представи и 6-мегаватовата си турбина с директно задвижване, която ще бъде особено подходяща за големи вятърни централи в

морето, според източници от Siemens.

Вятърната енергия

е част от екологичното портфолио на Siemens. През финансовата 2010 г. приходите от него са достигнали 28 млрд. евро. Според данни на компанията, за същия период продуктите и решенията на Siemens са позволили на клиентите на компанията да намалят въглеродните си емисии с 270 млн. тона - количество, равно на общите годишни емисии CO2 на мегаградовете Хонконг, Лондон, Ню Йорк, Токио, Делхи и Сингапур.
ЕКСКЛУЗИВНО


Top