Нови литиево-йонни батерии се зареждат до 70% само за 2 минути

ЕлектроенергетикаИновацииСп. Енерджи ревю - брой 6, 2014

Учени от Технологичния университет Нанянг в Сингапур създадоха ново поколение литиево-йонни батерии, които могат да бъдат зареждани до 70% само за 2 минути. Новите супербатерии ще пестят не само време, но и пари, тъй като са проектирани за експлоатация цели 20 години. Всички тези предимства на изобретението се дължат на нанотръбички, хиляди пъти по-тънки от човешки косъм.

Иновативната технология е базирана на нов материал, който ще замести традиционния графит в анода на литиево-йонните батерии. Материалът е под формата на гел и е направен от титаниев диоксид - изобилно, евтино и безвредно вещество, добивано от почвата. Титаниевият диоксид се използва като хранителна добавка или за направата на слънцезащитни лосиони.

В естествен вид частиците на материала имат сферична форма. Екипът от Нанянг обаче е разработил метод, чрез който да ги превърне в нанотръбички, като именно наноструктурата на материала прави възможни светкавичните скорости, с които протичат химичните реакции в новите супербатерии.

„Тази иновация ще повлияе развитието на технологиите в много индустрии, но най-голям технологичен скок ще има при електромобилите, които досега трябваше да се зареждат повече от четири часа, а акумулаторите им имаха относително къс жизнен цикъл. Новото поколение литиево-йонни батерии ще позволи електрическите превозни средства да се зареждат до 20 пъти по-бързо.

Честата подмяна на акумулаторите също ще остане в историята, защото новата технология е проектирана за повече от 10 000 цикъла - 20 пъти повече от сегашния живот на батериите за електромобили. Изобретението ще има и сериозен екологичен ефект, тъй като по-дългата експлоатация ще доведе до по-малко отпадъци от излезли от употреба батерии и акумулатори”, твърдят учените от Сингапур.








Top