Официално бе открит соларен парк Орешец

ВЕИ енергетикaТехнически статииСп. Енерджи ревю - брой 3, 2012

Съоръжението е първа инвестиция на ЧЕЗ във ВЕИ и може да захранва с електроенергия 3840 домакинства

На 10 май т. г. ЧЕЗ официално откри фотоволтаичната централа Орешец в с. Гара Орешец, община Димово във Видинска област. Лентата на новата централа прерязаха Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, посланикът на Чехия Павел Вацек и Цветан Асенов, областен управител на Видин. Съоръжението е на стойност 10 милиона евро и е с инсталирана мощност от близо 5 мегавата. „По предварителни изчисления, през следващите 15 години електроцентралата ще произвежда по 5762 мегаватчаса “зелена” енергия годишно, с които може да се осигури електрозахранване за 3840 домакинства”, коментират инвеситорите в проекта и допълват, че новото съоръжение ще спестява около 6900 тона въглеродни емисии годишно.

Местоположение

Фотоволтаичната централа е разположена на площ от 100 декара. Тя е построена на мястото на изоставена дървопреработвателна фабрика в промишлената зона на селото. Освен в централата, ЧЕЗ инвестира и над 150 хил. лева в рехабилитация на мрежата и съществуващата подстанция в района, споделят от дружеството.

“Като компания, която съзнава своята отговорност към българското общество и икономиката, ние имаме желание и готовност и за други големи инвестиции, които ще допринесат за подобряване на състоянието на българската енергетика и за диверсифициране на енергийните доставки. Нашият проект е една, макар и малка, стъпка към постигане на целите на страната за 16% дял на енергията от ВЕИ в общото крайно потребление до 2020 година”, заяви при откриването на ФВЕЦ Орешец Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Първа ВЕИ инвестиция на дружеството

От компанията споделят, че фотоволтаичен парк Орешец е първата инвестиция на ЧЕЗ във възобновяеми енергийни източници в България. Тя е осъществена в рамките на поетия от ЧЕЗ ангажимент при приватизацията на ТЕЦ Варна да вложи общо 40 млн. евро в проекти за зелена енергия в страната.

“Избрахме да инвестираме в един от най-бедните райони на ЕС, защото вярваме в потенциала на местната икономика. Надявам се скоро и други компании да последват нашия пример. Разработването на подобни иновативни проекти в бедни райони оказва двоен положителен ефект - от една страна, те помагат за опазване на околната среда, а от друга могат да повишат инвестиционния рейтинг на общината” каза Петър Баран, главен оперативен директор на ЧЕЗ България.

Партньори по проекта

Фотоволтаичната централа Орешец е проектирана и построена за три месеца от германската компания Солеа, а управлението на проекта бе възложено на един от водещите инвеститори на пазара на възобновяема енергия в Източна Европа - Континентал уинд партнърс, информират още от ЧЕЗ.
Top