Откриха нов учебен център за енергийна ефективност

Сп. Енерджи ревю - брой 3, 2017 • 01.06.2017 •

На 16 май т. г. официално отвори врати новият учебен център за енергийна ефективност и ВЕИ в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Той е част от мрежа от пет подобни лаборатории в България, Румъния, Турция, Украйна и Чехия.

Учебните програми, по които ще се водят обученията, обхващат международните сертификационни схеми на Институт Пасивна къща – Германия и инициативата BUILD UP Skills, включително и програми за придобиване на квалификация по част от професия и кратки демонстрационни курсове.

Основаването и оборудването на центъра е в изпълнение на проекта Train-to-NZEB за обучение по почти нулевоенергийни сгради, финансиран по програма “Хоризонт 2020”. Проектът се изпълнява от международен консорциум с участието на 12 организации от 7 европейски страни под общата координация на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект и с активното участие на Камарата на строителите в България.

На церемонията по откриването присъстваха домакините от УАСГ и инициаторите от ЕнЕфект и КСБ, както и редица представители на АУЕР, КИИП и БАИС. Присъстваха и много строителни фирми, доставчици на материали и компоненти и центрове за професионално обучение, които изявиха желание за сътрудничество и съвместна организация на обучения.

Top