Открит бе соларен парк Кошарево

ВЕИ енергетикaПроекти, реализацииСп. Енерджи ревю - брой 4, 2011

Съоръжението е с инсталирана мощност от 1.2 MWp и с планирано годишно производство на електроенергия от 1.4 млн. kWh

От месец юни т. г. функционира соларен парк край с. Кошарево, близо до Брезник, на около 30 км западно от София. Съоръжението е с инсталирана мощност от 1.2 MWp и се очаква всеки момент да бъде присъединено към електропреносната мрежа. Собственик и оператор на фотоволтаичната централа е дружеството ГСГ Студена. Соларният парк е първият значим обект в България на германската компания, специализирана в областта на фотоволтаиката - Gehrlicher Solar.

Фотоволтаичната централа е изградена на площ от 1.9 хектара. Инсталирани са 4968 соларни модула Sunowe, 54 инвертора SMA, както и система за земно монтиране GehrTec Base, производство на Gehrlicher Solar. Съоръжението се очаква да произвежда около 1.4 млн. kWh енергия годишно, заявяват от немската компания.

Успешната реализация в кратки срокове, Джералд Кумерле, технически директор на направление Наземни конструкции в Gehrlicher Solar, коментира така: „Успяхме да завършим този първи значим проект в рамките на само няколко седмици, преди намалението в преференциалната тарифа да е влязло в сила от 1 юли. В резултат на това, соларният парк ще получава по 35.75 цента на всеки киловатчас произведена енергия.”

„Дори при по-ниските тарифи от 24.83 цента на киловатчас, инвестициите в соларни проекти в България са изгодни”, коментира търговският директор на същото направление Тим Джънкблут. „Затова и плановете ни са свързани с разширяването на соларен парк Кошарево до 3 MWp мощност. Освен това имаме и други проекти с планирани двуцифрени мощности”, допълни той.

Освен ангажиментите по проектирането и инженеринга на съоръжението, Gehrlicher Solar ще поеме и грижата за техническата поддръжка, след свързването на соларния парк към мрежата.
Top