Парадайс Електрик Консулт разработва нов подобрител за заземяване

Сп. Енерджи ревю - брой 2, 2011 • 06.06.2011 •

Парадайс Електрик Консулт представи нов подобрител за заземяване с търговско име Зевс, за подобряване на съпротивлението на заземителните уредби, съобщи за сп. Енерджи ревю маг. инж. Ернесто Нориега Стефанов, управител на компанията. Продуктът беше сертифициран от международната компания SGS (CЖС) в края на м. април.
„Изкуствената почва е изключително добро решение при проектирането и изграждането на заземителни уредби на места с неподходящ състав на почвата”, коментира маг. инж. Стефанов „В последно време все по-често се изграждат фотоволтаични системи и вятърни паркове, за които най-подходящ терен се оказват районите край морето, където обаче почвата е песъчлива и с висок процент скална маса. Единственият начин да се подобри значително действието на заземителната уредба е електродите да бъдат заобиколени от изкуствена почва”, допълва той.
Управителят на Парадайс Електрик Консулт споделя, че подобрителят за заземяване Зeвс е продукт с висока проводимост и много ниско специфично съпротивление, което намалява по ефикасен и постоянен начин съпротивлението на заземителните уредби. „Препоръчително е да се използва при почви с повишено специфично съпротивление и при почви с ниска проводимост, каквито са скалната маса, песъчливата почва и др. Изкуствената почва Зевс не съдържа бетон и бентонит, които при сухи условия поради преминаване на високи стойности на ток, причинен от мълния или от късо съединение, могат да намалят обема си и влажността около заземителните електроди и заради това да се намали тяхната ефективност”, разказва маг. инж. Стефанов.

Top