Първата изцяло българска ВЕИ система

ВЕИ енергетикaПроекти, реализацииСп. Енерджи ревю - брой 6, 2011

Наскоро в Търговище официално бе представена първата изцяло българска ВЕИ система. Реализираният проект е в резултат на успешното сътрудничество между Интернешенъл Пауър Съплай (IPS), Соларпро холдинг и Енерсис. Системата се състои от 3 компонента - фотоволтаични панели, система за преобразуване, контрол и управление на добитата енергия, както и батерия за съхранение на енергията.

„Това е един напълно независим енергиен източник, който може да намери много приложения както в бизнеса, така и в домакинствата. С разработката на този наистина високотехнологичен проект искаме да покажем, че е възможно такава разработка да бъде осъществена в България”, разказва Николай Беров, заместник-председател на борда на директорите и съакционер в Соларпро холдинг. „Освен това, всички основни компоненти на системата са произведени в страната, заявява той.

По думи на г-н Беров, фотоволтаичната система е напълно независим енергиен източник. „Чрез него всяка компания или домакинство могат да произвеждат сами нужната им електроенергия, а електричеството, което не използват, ще бъде складирано в батерии за тъмната част на денонощието. Системите, които изградихме, демонстрират нагледно приложението на този модел. В Търговище, в завода на Енерсис, такава система захранва информационно табло, а в завода за фотоволтаични панели на Соларпро холдинг в Силистра захранваме помпа за вода. Водната помпа е енергонезависим продукт, който разработваме успешно за Африка и изобщо за труднодостъпни райони без достъп до електрическата мрежа.

Като част от стратегията за разширяване на портфолиото на предлаганите от нас продукти беше заложено разработката на такъв тип енергиен източник. За нас в Соларпро холдинг е важно да използваме предимно български доставчици и партньори и за това направихме много подробно изследване на пазара в България. Логично беше да се спрем на двете водещи компании в техните браншове - Интернешънъл Пауър Съплай и Енерсис”, споделя мотивите си за участие в тази разработка Николай Беров.

Той разяснява, че всъщност системите са две, а в скоро време ще бъде изградена и още една. Целта е всеки от участниците в проекта да има една такава система в централата си. “Както споменах, към момента хибридни системи има в завода за фотоволтаични панели на Соларпро холдинг в Силистра и в завода на Енерсис в Търговище. В най-скоро време ще бъде доставена и системата за централата на Интернешънъл Пауър Съплай в София”, допълва г-н Беров.

„Ползите от един такъв независим енергиен източник са многобройни”, разсъждава той. „На първо място е абсолютната енергийна независимост. Освен това, потенциалът за развитието на един такъв продукт е изключително голям. Той би осигурил източник на електроенергия за труднодостъпни райони. Системата би могла да се използва както за захранване на хладилник, телевизор или друга битова техника в ежедневието, така и за захранване на различна специфична техника като медицинско оборудване, водни помпи и професионална техника. На практика, ползите от такава система са неизброими. Системата може да е както с малка, така и с по-сериозна мощност. Всичко зависи от нейното предназначение, като, естествено, в съответствие с това се променя и размерът й”, обобщава г-н Беров.

„Партньорството ни с останалите участници в проекта се зароди на базата на взаимен интерес между фирмите и отличното взаимодействие и професионализма на нашите екипи”, споделя Бойко Аладжов, технически директор в Енерсис.

Акумулаторната батерия тип PowerSafe OPzV (VRLA - GEL), използвана в първата българска система, се състои от 24 бр. двуволтови елемента, като напрежението на батерията е 48 VDC. Капацитетът е изчислен така, че да позволява консуматорът да бъде захранван от нея в продължение на 72 часа, дори през това време да няма никакво слънце”, допълва той.

Акумулаторната батерия съхранява получената енергия от слънцето и осигурява захранване на консуматорите през тъмната част от денонощието. Г-н Аладжов информира, че технологията за производство е пренесена в Търговище от завода на Енерсис в Арас, Франция.

“За постигане на оптимален срок на експлоатация на батерията е много важно да се направи правилно оразмеряване и да са предвидени защити от дълбок разряд или презаряд”, коментира той. “Хубавото при тази система е, че има възможност за свързване с дизелгенератор, който осигурява дозареждане на батерията в случай на недостатъчно енергия от ВЕИ (при облачно време, мъгла, липса на вятър).

Използваните батерии в този конкретен проект се произвеждат в България от две години, но в завода в Арас, Франция, този тип батерии се произвеждат от над 20 години. От гледна точка на батериите се планира в Търговище да се усвои производството на PowerSafe OPzV 2000, 2500 и 3000 Ah. По този начин ще можем да предлагаме цялата гама от 2 V елементи от 200 до 3000 Ah”, разказва за своята част от проекта Бойко Аладжов.

Системата за преобразуване, контрол и управление на добитата енергия Exeron, произвеждана от IPS, се състои от MPPT соларни контролери, зарядни мрежови контролери, инверторен модул и интелигентна микроконтролерна система за управление и контрол на модулите, изграждащи Exeron, както и мениджмънт система за управление на процесите на заряд/разряд на батерията. Всички процеси, функции и аларми могат да се наблюдават отдалечено от всяка точка на света. Достатъчен е достъп до Интернет.

„На практика, вие можете да имате 24-часов достъп и да осъществявате пълен контрол над вашата собствена енергийна система посредством мобилeн телефон. Следващата стъпка ще бъде да можете да казвате на Exeron какво да прави, колко енергия да използва, кои електроуреди да включи или пък да оставите Exeron сам да прецени това. Exeron, от своя страна, ще ви съветва как най-ефективно да използвате енергията с оглед на максималната ефективност. Бъдещето принадлежи на умните системи и интелигентните мрежи. С Exeron вече поехме по този път”, коментира Александър Рангелов, управител на IPS.

Той изтъква множеството предимства на хибрида Exeron: „Входовете на системата са 5 типа. Exeron умело комбинира и едновременно управлява енергията, добита от слънчеви панели, вятърна турбина, дизел генератор, акумулаторна батерия и електрическа мрежа. Основното, което отличава системата на IPS пред останалите, е безотказната модулна структура. Всички компоненти на Exeron са изградени на модулен принцип, което носи огромни предимства по отношение на сервизиране, ремонтопригодност, диагностика, монтаж и подмяна, взаимозаменяемост и автономност на отделните модули и най-вече пълна редундантност. В случай на отказ на някой от модулите натоварването се разпределя поравно върху останалите. Дефектният модул, 100% plug & play, се подменя в рамките на секунди без никакви инструменти, без нужда от каквито и да било специални умения и най-важното - без да спирате системата. От друга страна, капацитетът и мощността на системата могат да се увеличават практически неограничено само чрез добавяне на нови модули.

Exeron работи с всички видове фотоволтаични панели. Голямо предимство е широкият диапазон на входното напрежение - от 140 VDC до 400 VDC. Изключително високата ефективност на зарядните контролери се дължи на специално разработения MPP tracking алгоритъм на IPS, чиято точност бележи завидните 99.9%.”

Системата гарантира постигането на пълна енергийна независимост, както и максимална сигурност и спокойствие, единодушно заявяват в заключение участниците в проекта.

Източник на илюстративния материал:

Интернешънъл Пауър СъплайЕКСКЛУЗИВНО


Top