Първата плаваща PV централа започна да функционира във Великобритания

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 5, 2014

Великобритания се сдоби с първата плаваща фотоволтаична централа с мощност 200kW, която се намира в резервоар на Sheeplands Farm в Бъркшир. Общата стойност на проекта се оценява на малко над 250 000 британски лири.

Първата плаваща PV централа започна да функционира във Великобритания

ПОДОБНИ СТАТИИ

PV групата се състои от 800 фотоволтаични панела, които се очаква да генерират достатъчно енергия, така че инвестицията да се изплати в рамките на 6 години. Собственикът на Sheeplands Farm Марк Бенет планира да популяризира технологията сред други собственици на резервоари и водни площи, така че след време идеята да се реализира в цялата страна.

„Такъв тип фотоволтаични централи имат редица забележителни предимства пред конвенционалните наземни паркове. За начало, охлаждащият ефект на водата върху панелите повишава тяхната ефективност на преобразуване. Нещо повече, панелите не заемат територия, която иначе може да се използва за земеделие, а използват повърхностите на водните обекти, които не служат за нищо друго”, коментира г-н Бенет.

В други части на света също се подготвят проекти за плаващи фотоволтаични централи. Освен амбициозния проект NHPC в Индия, подобни ферми може да се очакват в Япония, където ще бъдат изградени и експлоатирани от Kyocera.
Top