Първите smart електроуреди вече на пазара

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 4, 2011

Функционалните възможности на новите интелигентни електроенергийни мрежи (smart grid) доведоха до появата на нова пазарна ниша - smart електроуредите. Уредите са снабдени със специален порт, към който по-късно ще бъде включен комуникационен модул. Архитектурата с външна радиокомуникация дава възможност уредите бързо и лесно да се свързват към интелигентните мрежи. Проблем за момента се явява отсъствието на стандартизиран протокол за комуникация със smart grid мрежите. Поради тази причина, някои от производителите предлагат да се изчака приемането на търговско споразумение за комуникационните стандарти, което ще им позволи да интегрират целия пакет в рамките на уреда. По този начин, според тях, на потребителите няма да им се налага да предприемат действия за модифициране на закупените вече уреди преди свързването им към мрежата.

Следващата стъпка към пазара на умните електроуреди и масовото им приложение в домакинствата зависи от ютилити компаниите. От IMS Research твърдят, че за да се създаде търсене на интелигентни уреди, ютилити компаниите трябва да изготвят динамично ценообразуване и финансови стимули за потребителите.

Някои от най-новите модели „умни” електроуреди бяха представени на тазгодишното изложение IFA (2-7 септември, Берлин). Освен с висок енергиен клас A+++, уредите се отличават и с възможност за дистанционно управление през Интернет или мрежи за мобилни комуникации. Благодарение на някои софтуерни и хардуерни приложения, потребителите могат също така да наглеждат своите уреди в реално време. В допълнение, новите смарт модели „поставят диагноза” и информират за възникнал проблем.

Според анализаторите, все по-масовото търсене на уреди, които осигуряват ефективно потребление на електрическа енергия в сградите, е положителен индикатор за бъдещия растеж на пазара на интелигентни уреди. За ускореното си развитие пазарът ще разчита на инвестиции от страна на правителствата и стимули, предоставяни на потребителите. Докладът на IMS Research прогнозира, че до края на 2020 г. близо 10 милиона уреди ще бъдат инсталирани в домовете на САЩ.

ЕКСКЛУЗИВНО


Top