Плаваща атомна електрическа централа

Ядрена енергетикаИновацииСп. Енерджи ревю - брой 6, 2013

Руснаци изграждат първата в света плаваща атомна електрическа централа (ПАЕЦ) по поръчка на руския концерн Росенергоатом. Централата има за задача да реши проблема със снабдяването с електричество и топлинна енергия в отдалечени райони, където построяването на големи електроцентрали е затруднено или неоправдано скъпо.

Също така е подходяща за приложение в усвояването на арктическите залежи на нефт и природен газ. На борда може да се пречиства и около 240 000 м3 морска вода на ден, твърдят разработчиците. Строежът на ПАЕЦ, носеща името „Академик Ломоносов” в чест на 300-годишнината от раждането на учения, се извършва в Балтийския завод в Санкт Петербург.

Финансирането на обща стойност 9,1 млрд. рубли е осигурено от Росенергоатом, който планира флотилия от общо 7 подобни кораба. Първата ПАЕЦ, която се очаква да бъде пусната на вода до 2016 г., ще бъде разположена до военния град Велючинск в Камчатка. Плаващата електроцентрала ще бъде с общо тегло 21 500 тона и ще се обслужва от 69 човека екипаж.

ПАЕЦ „Академик Ломоносов“ се състои от: плаващ енергоблок с 2 реактора, предназначени за предоставяне на електрическа и топлинна енергия; съоръжения, изолиращи енергоблока от природни, технически или физически фактори; допълнителни брегови и специални устройства, спомагащи за подаването на енергията до брега. Енергоблокът е несамоходен.

Състои се от 2 отделни блока: ядрен (основен) и неядрен (спомагателен). В ядрения се помещават 2 реактора с топлинна мощност 150 MW всеки и 2 турбогенератора с електрическа мощност по 35 MW, които работят независимо. Спомагателният блок включва 4 резервни дизелови генератора, с мощност за всеки един от тях от 800 kWh, а така също и 4 аварийни дизелови генератора с мощност 200 kWh поотделно.

На борда се помещава и хранилище за отработено ядрено гориво, както и хранилище за бъдеща употреба, което ще позволи на електроцентралата да работи 12 години без нужда от зареждане чрез плаващи бази. След това на нейното място ще пристигне нова централа, а предишната ще бъде изтеглена на буксир за презареждането й в специален завод.

За нуждите на проекта е изграден и специален учебен център с тренажорна зала за подготовка на бъдещия персонал.

Основна роля за безопасността на плавателния съд, включително и на енергоблоковете, играе плавателната способност и свойствата на конструкцията, определящи издръжливостта и непотопяемостта му. Според данните от проекта, безопасността на обекта е гарантирана при скорост на вятъра до 25 м/сек., земетресение до 7-8 степен по скалата на Рихтер, падане върху него на лек летателен апарат от типа на ЯК-40, удар от мълния или евентуален взрив на чуждо тяло в близост.

Предвидена е и евентуална терористична заплаха. Плаващата централа ще има технически средства за защита, които ще могат навреме да открият заплахата и да дадат сигнал за тревога. Освен това има и въоръжена охрана.

Росенергоатом вече са получили поръчки за изграждането на подобни съоръжения от държави в Африка, Азия, Латинска Америка. Там руските централи не само ще произвеждат ток, но и ще пречистват и обезсоляват морската вода.
Top