Подходящият инвертор може да осигури огромни спестявания на енергия

Енергийна ефективностТехнически статииСп. Енерджи ревю - брой 4, 2014

За повишаване на ефективността при помпените решения предлагаме инвертор на Delta Electronics от серията VFD-CP2000. Инверторът има възможност за управление както на една помпа или вентилатор, така и на няколко едновременно.

Преобразувателят на честота (ПЧ) има вграден програмируем контролер с всички необходими функции, позволяващи да се решат задачите без допълнително оскъпяване. Той е достатъчен за работа по каскадно-честотен принцип на регулиране на помпените станции и количество на помпите от 1 до 4. В момента се предлагат инвертори с мощности от 0,75 до 400 kW.

Какви са ползите? Ако използваме датчик за налягане или дебит, който ще подава сигнал на преобразувателя на честота, тогава с понижаването съответно на едното или другото ще реализираме съществени икономии. Например: при най-обикновеното водоснабдяване при максимална работа на 50 Hz/400, нямаме икономия, но ако свалим изходната честота само с 10 Hz ще получим икономически ефект.

Ако си направим съответната сметка без да се впускаме в подробности, с намаляването с 20% на оборотите на двигателя консумацията на енергия на помпата ще падне до 2,56 пъти. Това означава, че при правилно настройване на инвертора енергийната ефективност е огромна, с бърза възвръщаемост на инвестицията.

Но клиентите трябва да са много внимателни при избора на честотен преобразувател, не толкова като производител, колкото да се консултират със специалист за правилния подбор и начин на управление за конкретното приложение.

Големи ползи могат да се получат и от уникалната функция, която CP2000 предлага, а именно каскадно управление на няколко помпи. В този режим инверторът използва датчика за налягане или дебит, като когато основният двигател работи на максимална честота и сигналът от датчика отчете понижаване на налягането/дебита, инвертора спира работа с него и подава релеен сигнал на контактор, който включва първия двигател директно към мрежата.

След това преобразувателят пуска в работа втория двигател, за да компенсира недостатъчната мощност за нужната задача-дебит или налягане. И така инверторът може да пусне и спре до 4 двигателя по същата схема, когато не достига производителност. Съответно икономията на електроенергия може да достигне до 50-70% благодарение на оптималното използване на мощността на асинхронния двигател.

Какво можем да предложим в бъдеще: като един от най-големите производители в света на честотни преобразуватели, Delta Electronics постоянно прави нови разработки и внедрява в производство нови модели, които подобряват общата енерго ефективност, но също така и предлагат специфични решения в различните области. Последната новост е точно инверторът, който сме описали по-горе. В момента се работи за повишаване на диапазона от мощности и подобряване на ергономичността.

Руслан Волковицкий, Мехатроникс
Top