Подписаха договор за изграждане на първи етап от НХРАО

Сп. Енерджи ревю - брой 5, 2016 • 13.09.2016 •

На 7 юли т. г. ДП РАО и Германо-българският консорциум “Национално хранилище за радиоактивни отпадъци” подписаха договор за изграждане на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО).

На официалната церемония по подписването присъстваха зам.-министърът на енергетиката Николай Николов, директорът на департамент “Ядрена безопасност” в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВБР) Винс Новак, изпълнителният директор на ДП РАО Дилян Петров и др.

Изграждането на НХРАО е един от националните приоритети на България, като за изпълнението на проекта ще бъдат предоставени 71,8 млн. евро безвъзмездна финансова помощ от международен фонд “Козлодуй”. Предвижда се хранилището да влезе в експлоатация през 2021 г.

Избраният чрез отворена тръжна процедура Германо-български консорциум “Национално хранилище за радиоактивни отпадъци” ще изпълни строителството на проекта. Водеща в консорциума е немската компания NUKEM Technologies, като в състава му влизат и четири български компании.

“Реализацията на проекта НХРАО е от изключително значение за успешното осъществяване на дейностите по безопасно управление на РАО от експлоатацията на АЕЦ Козлодуй и по извеждане от експлоатация на спрените I-IV блок на атомната централа”, заяви Дилян Петров по време на церемонията.

Top