ПРОФИЛ-И изгради соларна инсталация върху покривна паркингова конструкция

ВЕИ енергетикaПроекти, реализацииСп. Енерджи ревю - брой 3, 2012

ПРОФИЛ-И изгради собствена фотоволтаична централа с обща инсталирана мощност 200 kW. 145 kW от тях се намират върху покривната площ на основната фирмена сграда в гр. Пловдив, Пазарджишко шосе 6-ти км, а останалите 55 kW са върху новоизградения паркингов навес.

„Паркинговата конструкция е нов продукт на немската фирма terrafix Fundamenttechnik. Като изключителен представител за България, ПРОФИЛ-И предлага този вид конструкции на българския пазар и притежава необходимото технологично оборудване, специалисти и опит за цялостното им изграждане. Изградихме съоръжението с демонстративна цел, за да дадем възможност на нашите клиенти да се запознаят с този вид конструкции”, споделиха за сп. Енерджи ревю от офиса на българската компания.

Паркингът е с капацитет 22 автомобила и с площ на покрива 378 м2. Общата инсталирана мощност от 55 kW е осигурена посредством 228 броя поликристални панели с единична мощност 235 WPk на китайската компания LDK и три броя инвертори на немския партньор на ПРОФИЛ-И - Sunways.

От фирмата споделят, че изграждането на соларни инсталации върху паркингови навеси притежава редица предимства. То е подходящо решение както за частни лица с по една-две коли, така и за малки фирмени паркинги от порядъка на 5 до 10 коли, а също и за мегаватови инсталации за паркинги с капацитет от по няколкостотин автомобила. Според Закона за енергията от възобновяеми източници те се считат за покривни фотоволтаични централи, което определя по-високата изкупна стойност на произведената електроенергия в сравнение с наземните PV инсталации. Новост при изграждането на тези паркингови конструкции е безбетонното фундиране с анкери навити в земята, което позволява бързото им и екологично изграждане. Гаранция за надеждното закрепване са динамометричните тестови изпитания за статиката на конструкцията. Паркинговите соларни системи съчетават преимуществото за защита на автомобила, производство на екоенергия и съвременен дизайн.

„Освен в соларната индустрия продуктите на terrafix Fundamenttechnik намират приложение и в множество други области като изграждането на детски площадки, автобусни спирки, навеси, рекламни билбордове, кули за ветрогенератори, ел. стълбове, халета и много др. Широката гама от земни анкери и рамкови структури (над 40 вида) дава възможност за бързо и точно фундиране практически във всички видове земна основа”, информират от ПРОФИЛ-И.
Top