Проучват възможностите за нова газова връзка между България и Македония

Сп. Енерджи ревю - брой 6, 2017 • 07.12.2017 •

Македонският министър на енергетиката Крешник Бектеши присъства на първото заседание на съвместна работна група, която ще проучи възможностите за развитие на нова директна връзка между газовите системи на България и Македония. Меморандум за това бе подписан при посещението на министър Петкова в Скопие на 1 август т. г.

“Основните проекти, по които работи България в газовата област, ще имат значение за диверсификацията на източниците и маршрутите на синьо гориво и в Македония”, обясни министър Петкова. По думите на енергийния министър липсващата инфраструктура е основен проблем за региона на Балканите и България работи активно, за да го преодолее. Министър Петкова запозна своя колега с развитието на проектите за изграждане на междусистемни връзки със съседните на България държави.

Предвижда се в средата на следващата година да стартира строителството на интерконектора Гърция-България, така че през втората половина на 2020 г. той да влезе в търговска експлоатация. Българо-румънският интерконектор вече е действащ, а дейностите по изграждане на българо-турския и българо-сръбския напредват, стана ясно още от думите на министър Петкова.

Top