Проведе се Intersolar Europe 2011

ВЕИ енергетикaБизнесСп. Енерджи ревю - брой 3, 2011

Тазгодишното издание на изложението отново с рекорден ръст в участници и посетители

От 8 до 10 юни в Мюнхен, Германия се проведе тазгодишното издание на едно от най-значимите събития в областта на соларната индустрия - изложението Intersolar Europe. Мероприятието се организира от Solar Promotion, Pforzheim, съвместно с Freiburg Wirtschaft Touristik und Messe (FWTM). По данни на организаторите, форумът е привлякъл рекорден брой изложители и посетители. За трите дни на събитието, около 77 000 души от 156 страни по света са посетили Intersolar Europe. 2280 е броят на изложителите, които представиха своите технологии и услуги в следните области: Фотоволтаици, Технологии в производството на фотоволтаици и Соларни технологии. Това представлява 21% ръст в сравнение с предходната 2010-та година. Щандовете в това издание са заели площ от 168 000 кв. м, в 15 изложбени зали (с 3 повече от миналото издание) и открити площи. Сред тях бяха и две български компании - Интернешенъл Пауър Съплай (IPS), компания, специализирана в проектирането, разработката и производството на високотехнологични модулни захранващи системи, и фирма ПАВЕЛ и СИНОВЕ Електрик, която предлага инженерингови услуги и извършва комплексно обслужване на обекти, линии и съоръжения.

“Тази година, най-голямото изложение в соларната индустрия още веднъж отбеляза значителен ръст в изложбените площи”, заявявиха организаторите на Intersolar Europe. “Разнообразието от международни представители сред изложителите - компании от 47 страни, оказа благоприятно влияние върху налагането на изложението като световен форум с огромно значение за бранша”, допълват те.

Посетители и участници имаха възможността да посетят специалната изложба PV ENERGY WORLD в рамките на която беше демонстриран бъдещият енергиен микс на Германия. Четирите тематични области Интелигентни мрежи (Smart Grid), Интелигентни сгради и интернет мобилност (Smart Building and E-Mobility), Интелигентни градове (Smart Cities) и Интелигентни фотоволтаични технологии и икономии (Smart PV Technology and Economy) представиха как делът на енергията, произведена от слънцето, в общата консумация на енергия ще се увеличи в бъдеще.

Маркус Елсесер, главен изпълнителен директор на Solar Promotion, споделя: “Благодарение на рязкото нарастване на информираността по въпроса за доставките на енергия, Intersolar Europe се увеличи значително за поредна година - като организатор, приемам това като добра новина, разбира се. Все пак, качеството на организираното събитие е от по-голямо значение за нас. Вярвам, че успяхме да поставим директно много въпроси за бъдещите енергийни доставки и в тази си задача успяхме да покажем последните технологични разработки, показвайки на света соларните решения в областта. Много от изложителите и посетителите са съгласни с това, че сме успели да си свършим работата. Бихме искали да надграждаме именно в тази тематична посока в бъдеще и по този начин да допринесем за по-голямото популяризиране на соларните технологични решения”, уверен е той.

Клаус В. Зайлнахт, главен изпълнителен директор на FWTM, също е доволен, поглеждайки назад към отминалото издание на изложението: “За нас като организатор, тазгодишната изложба Intersolar Europe придоби допълнителна тежест, благодарение на големия брой международни участници както сред изложителите, така и сред посетителите, и значимият брой иновации, представени за тези три дни. С радост отбелязвам, че компаниите открито се борят с предизвикателствата на соларните пазари и, въпреки всичко, запазват оптимизма си за бъдещето на сектора след края на тази година”, споделя той.

Бум в международната фотоволтаична индустрия

В последните 10 години международният фотоволтаичен пазар е нараснал повече от всеки друг в областта на енергията от ВЕИ. Общата инсталирана мощност достигна 40 GW в края на 2010, с 16.6 GW добавени през последната една година, според предоставени данни от Европейската асоциация на фотоволтаичната индустрия (EPIA). Европейските страни са инсталирали мощност от 13 GW, докато тази стойност за останалата част от света е почти 4 GW. Пак според EPIA, инсталираната мощност от PV в световен мащаб би могла да достигне до 130-200 GW до 2015 г.

Технологиите в производството на фотоволтаици

Тази година изложбена зала А5 бе посветена изцяло на технологиите в производството на фотоволтаици, която, по мнение на организаторите, ще продължи да се разраства в следващите издания, за да успее да отговори на търсенето. В нея ключови играчи в производството на елементи за PV системи от целия свят представиха своите иновации, продукти и услуги в областта на автоматизацията, производството на клетки и модули, тънкослойните технологии, софтуера, газовете и химикалите, както и в производството на соларно стъкло. “Получихме много позитивни сигнали от изложителите в залата, посветена на технологиите за производство на фотоволтаици и като цяло там цареше позитивно настроение”, заяви Хайнц Кундерт, президент на SEMI Europe, световна асоциация на производители на оборудване и материали, специализирана в областта на фотоволтаиците, отговорен партньор на организаторите за зала А5. “Много от компаниите изразиха желание да разраснат своето участие на Intersolar Europe през следващата година, заемайки по-голяма изложбена площ. Мога да кажа, че като цяло изложбата успява сериозно да се наложи като международен авторитет в областта на соларните технологии. Това не е просто комплимент към Intersolar Europe, а също така и засвидетелстване на сериозната ангажираност на SEMI PV Group за следващите няколко години”, категоричен е той.

Най-иновативните компании в индустрията

В тазгодишното издание, съвместно с Немската асоциация на соларната индустрия (German Solar Industry Association - BSW-Solar), организаторите на Intersolar Europe наградиха най-иновативните компании в соларната индустрия с Intersolar AWARD за четвърти пореден път. В категория Фотоволтаици победители са Autarcon, Kassel; BELECTRIC Drive, Kolitzheim; and Aluminium Fеron, Dueren. Награди в категорията Соларни технологии журито присъди на Absolicon Solar Concentrator, Швеция; Дружеството за медицинска информатика био- и екологични технологии Д-р Фетер, Баден-Баден; Savo-Solar Oy, Финландия, съвместно с Hydro Aluminium Precision Tubing, Дания. В областта Технологии за производство на фотоволтаици, наградата бе присъдена на Decker Anlagen-bau, Berching; Manz Automation, Reutlingen; и NanoFocus, Oberhausen. Наградите още веднъж подчертаха динамиката в соларната индустрия и с какво би могла да допринесе тя за енергийните доставки в бъдеще, уверени са организаторите. “Посланието на Intersolar Europe 2011 е, че ако соларната индустрия може да разчита на стабилна законова и нормативна рамка, до 2020 година Германия ще може лесно да достигне 10% дял на консумацията на енергия от възобновяеми източници, благодарение на соларната енергетика,” каза Карстен Кьорниг, управляващ директор на Немската асоциация на соларната индустрия (BSW-Solar).

Конференция Intersolar Europe

От 6 до 10 юни т. г. като част от съпътстващата програма на изложението, се проведе конференция Intersolar Europe. В рамките й бяха обсъдени икономически и научни аспекти на соларната индустрия. 200 говорители представиха подробности относно последните технологични и политически новости на международните соларни пазари в областта на фотоволтаиците, технологиите за тяхното производство и развитието на соларните технологии. Над 2000 участници посетиха конференцията и съпътстващите я събития в дискусия с международни експерти.

Партньори на Intersolar Europe

Intersolar Europe се провежда с подкрепата на водещи соларни асоциации: Немската асоциация на соларната индустрия (BSW-Solar), като ексклузивен партньор на Intersolar Europe; German Solar Energy Society (DGS); European Solar Thermal Industry Federation - ESTIF; International Solar Energy Society (ISES) и SEMI PV Group, с подкрепата на Европейската асоциация на фотоволтаичната индустрия (EPIA).

Организаторите съобщават, че Intersolar Europe 2012 ще се проведе от 13-15 юни отново в New Munich Trade Fair Centre.

Източник на илюстративния материал: Intersolar EuropeЕКСКЛУЗИВНО


Top