PV клетка с рекордна ефективност от 44.7%

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 6, 2013

Учени от няколко немски изследователски института (Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE, Soitec, CEA-Leti и Helmholtz Center Berlin) обявиха, че са постигнали нов световен рекорд в преобразуването на слънчева енергия в електричество със създаването на фотоволтаична клетка с 44.7% ефективност.

Така учените правят поредна крачка към намаляването на цената на соларната енергия и към крайната си цел - да създадат слънчева клетка с 50% ефективност. Новото постижение надминава резултатите на немско-френския екип, който през май т. г. успя да създаде фотоволтаична клетка с ефективност от 43.6%.

„Новата клетка ще се използва в концентриращи фотоволтаици (CPV) - технология, която е над два пъти по-ефективна от конвенционалните фотоволтаични инсталации, разположени в силно огрети от слънцето области. Наземното инсталиране на т. нар. III-V multi-junction соларни клетки, които са заимствани от космическите технологии, води до реализиране на най-висока ефективност при преобразуването на слънчева енергия в електричество досега”, твърдят учените.

“Изключително се гордеем с екипа си, който усилено работи по този проект през последните три години”, заяви Франк Димрот, ръководител на проекта и началник на департамента, разработващ фотоволтаични клетки във Fraunhofer ISE. “Фотоволтаичната клетка, съставена от четири подкомпонента, съдържа синтезиран опита от дългогодишната ни работа в областта.

Освен подобрените материали и оптимизацията на структурата, новата технология на свързване тип “ wafer bonding” играе централна роля в проектирането на клетката-рекордьор. С помощта на тази технология сме в състояние да свържем два полупроводникови кристала, които не могат да функционират с високо качество един върху друг при различни условия. По този начин можем да получим оптимална комбинация от полупроводници за постигане на максимална ефективност на слънчевите елементи”, допълва той.

“Световният рекорд, увеличаващ ефективността ни с повече от един процент за по-малко от четири месеца, демонстрира изключителния потенциал на проекта за четирикомпонентна соларна клетка, който разчита на опита и технологиите за свързване на Soitec. Много се гордеем с това постижение, което е доказателство за успешното сътрудничество в екипа.

То е и свидетелство за ускореното ни придвижване по пътя към по-високи ефективности, което е ключов фактор за конкурентоспособността на нашите собствени концентраторни фотоволтаични системи (CPV)”, споделя Андре-Жак Обертон Ерве, председател и изпълнителен директор на Soitec.

“Този нов рекорд засилва доверието към преките подходи за свързване на полупроводници, които разработваме в рамките на колаборацията ни със Soitec и Fraunhofer ISE. Това е поредно доказателство за наличието на големи възможности пред III-V полупроводниците в соларните технологии”, заяви Лоран Малие, изпълнителен директор на Leti.

Концентраторните модули се произвеждат от Soitec (организацията стартира дейността си през 2005 г. под името Concentrix Solar като подразделение на Fraunhofer ISE). Тази особено ефективна технология е имплементирана във фотоволтаични инсталации, разположени в силно огрети от слънцето области с висок процент на директно облъчване.

В момента Soitec има CPV инсталации в 18 различни страни и региони, включително Италия, Франция, Южна Африка и Калифорния.ЕКСКЛУЗИВНО


Top