PV прозорците - пазарен хит през 2013 г

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 4, 2012

Компанията Oxford PV, създадена от учени от Оксфордския университет в края на 2010 г., представи проект на икономически изгодна и ефективна технология за производство на електрическа енергия чрез фотоволтаични прозорци. Генерираната от фасадите енергия би могла да се използва за захранване на осветлението или други инсталации в сградите. Изследователите са постигнали стойност от 35 цента на ват и възнамеряват да лансират продукта на пазара през втората половина на 2013 г.

Oxford PV съчетава тънкослойни соларни клетки на багрилна основа със стъклени подложки за производството на оцветено стъкло. В резултат се получава стъклена фасада, която в същото време е соларна система за производство на електроенергия.

“Отпечатваме металните оксиди, боите, пластмасите и полимерите директно върху стъклото”, обяснява Кевин Артър, главен изпълнителен директор на Оксфорд PV. “Светлината реагира с боята и създава ток, който ние събираме чрез два терминала, също като стандартна батерия”.

Прозорците могат да бъдат произведени в разнообразие от цветове или да бъдат матирани, така че да се задоволят съвременните изисквания на архитектите и дизайнерите.

„PV прозорците основно имат ценови предимства пред тънкослойните соларни технологии. Тъй като по същество използваме ситопечат, производствените разходи са много по-ниски отколкото при конвенционалните соларни клетки, а цената на материалите също намалява. Но най-важното е, че след като дадена компания веднъж реши да инсталира стъклена фасада на сградата си (а повечето съвременни офис сгради са именно такива), много лесно възприемат идеята да използват нашия субстрат”, допълва Кевин Артър.

Oxford PV търси начин да привлече 3,5 млн. паунда финансиране във вид на рисков капитал за разработването на пилотна производствена линия. Стремежът на компанията е през третото тримесечие на 2013 г. да реализира първата партида

PV прозорци.
Top