Състоя се конференция Поддръжка на вятърни турбини

ВЕИ енергетикaТехнически статииСп. Енерджи ревю - брой 3, 2012

На 8 и 9 май т. г. в Хамбург, Германия, се състоя международната конференция „Поддръжка на вятърни турбини”, организирана от немската асоциация Verein Deutscher Ingenieure (VDI). Конференцията представи международния опит в сервизните концепции за ветроенергийни съоръжения. „Много от инсталираните по света вятърни турбини функционират от дълги години и както всички технически съоръжения се нуждаят от предварителен план за поддръжка и своевременна подмяна на дефектирали части, който би минимизирал ефектите от евентуална повреда и преустановяване на работата на генераторите. Днес става ясно, че индустриалният сектор, специализиран в поддръжката и сервизирането на вятърните турбини, ще заема все по-силни пазарни позиции в близко бъдеще. Поради тази причина VDI организира специална конференция, фокусирана върху тази важна тема”, заявиха организаторите при откриването на събитието.

В програмата на мероприятието бяха застъпени всички аспекти от поддръжката на ветроенергийни съоръжения - често срещани проблеми, видове механични дефекти, технически изисквания, правни въпроси, формулиране на договори за сервизи и др. Представени бяха нови сервизни концепции, прогнози за възможните разходи и свързаните с дейността рискове.

На конференцията присъстваха представители на водещите фирми в бранша - Acciona Energy, Availon, Deutsche Windtechnik, GE Renewable Energy, Vestas Offshore и други. Модератор на събитието бе проф. Андреас Ройтер от Фраунхофер Институт, гост в рубриката Интервю на сп. Енерджи ревю, бр. 2/2012.

ЕКСКЛУЗИВНО


Top