Създадоха суперабсорбиращо нанопокритие за CPV

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 6, 2014

Инженери от Калифорнийския университет, Сан Диего разработиха нов материал за концентриращи соларни системи (CSP), базиран на наночастици, който е в състояние да абсорбира и преобразува повече от 90% от уловената слънчева светлина и топлина в енергия. ю

Иновативната технология се състои в специалната текстура на покритието. Тя се получава благодарение на големите разлики в размерите на различните частици на материала - от 10 нанометра до 10 микрометра.

„Специфичната структура на материала спомага за високата му ефективност при абсорбирането на светлина и топлина, което го прави подходящ за приложение при високи температури над 700 оC. Материалът, използван досега в концентриращите соларни системи, е с по-ниска температурна устойчивост и трябва да се полага наново почти всяка година, за да се избегнат резките спадове в ефективността”, поясняват създателите на технологията.

Най-разпространените концентриращи соларни системи са базирани на стотици хиляди панели с огледална повърхност, разположени в кръг, които насочват слънчевата светлина към монтиран в центъра на кръга соларен абсорбатор.

Специалното покритие на съоръжението е проектирано да максимизира улавянето на светлината и да сведе загубите на енергия под формата на топлинна радиация. Новият наноматериал ще осигури още по-висока ефективност от използваните досега решения, убедени са изобретателите.

„Едно от най-големите предимства на нашата технология е, че може да бъде използвана за ретрофит на съществуващи електроцентрали, които работят на въглища или други фосилни горива, защото на базата на същия принцип може да абсорбира топлина и от пара, която да превръща в енергия”, допълват от инженерния екип.ЕКСКЛУЗИВНО


Top