СЕНИ: Високотемпературните жакетни изолации и система BELZONA SUPERMETALGLIDE повишават енергийната ефективност на промишлената арматура

Енергийна ефективностТехнически статииСп. Енерджи ревю - брой 4, 2015

Фирма Сени проектира, изработва и предлага широка гама енергоспестяващи решения в областта на промишлената арматура. Сред тях са високотемпературни жакетни изолации собствено производство, както и енергийноефективни защитни покрития на глобалния производител Belzona.

Енергоспестяващите високотемпературни жакетни изолации са подходящи за оборудване като: промишлена арматура, помпи, топлообменници, компенсатори, турбини, кондензни гърнета, бойлери, части от тръбопроводи с неправилна форма и др. Те са най-ефективни при оборудване, което налага регулярна поддръжка, защото могат да се премахнат и инсталират отново лесно и бързо. Обикновено разходите за гъвкава изолация се възвръщат в първите 6 до 8 седмици след монтажа.

Високотемпературните жакетни изолации осигуряват съхраняване на пренасяната топлинна енергия и гарантират безопасност при работа. Жакетните топлоизолации, които произвеждаме, са проектирани и изработени от висококачествени материали и са в съответствие с най-високите приложими стандарти за негоримост.

Те са подходящи за работа в температурен диапазон от 65 °С до 1400 °C. Двустранно облечени са със силиконизиран сив стъклен плат и са съшити с полиамидни конци. Закрепванията и закопчаването са изработени от високотемпературни материали. Малката дебелина на изолациите позволява лесен монтаж.

За да постигнем по-висока температурна издръжливост, използваме алтернативни материали: влакна от стъклени нишки; влакна от стъклени нишки, подсилени с нишки от неръждаема стомана; силикатен плат за ръбовете на топлоизолациите; крепежи и закопчаване от полиамид и неръждаема стомана. При химически агресивни приложения използваме покрития като тефлон, неопрен, уретан и др.

Предимствата на нашите решения са много и включват: редуциране на разходите за енергия, улеснен достъп за периодична поддръжка, удължен живот на оборудването. Изолирането на непредпазени тръби, клапани и оборудване предотвратява ненужните загуби на топлина и съкращава разходите за енергия. Разходите за покупка на високотемпературни изолационни възглавници, изработени от нас, се изплащат за по-малко от година.

Изолационните възглавници улесняват провеждането на периодични инспекции и поддръжка на оборудването. Своевременното откриване и предотвратяване на повреди в инсталациите, водещи до аварии, гарантира високата ефективност на производственото оборудване.

В допълнение, изолационните възглавници запазват скъпото оборудване чрез ограничаване излагането му на външни влияния или инцидентни повреди. Те удължават срока за ползване на инсталацията, могат да ограничат обезценяването й, както и да намалят дългосрочните оперативни разходи.

Друг енергийноефективен подход за подобряване на характеристиките на промишлената арматура, който предлагаме, е системата BELZONA® SUPERMETALGLIDE. Енергийните загуби поради ефектите на повърхностно триене и грапавостта на повърхнината, увеличени от ерозията и корозията, могат да се намалят чрез полагане на защитно покритие върху повърхността на промишлената арматура.

Ремонтът на износено или повредено оборудване с това защитно покритие или полагането му върху оригинално новопроизведено оборудване ще има незабавно положително влияние върху производителността и експлоатационните разходи, многогодишен икономически ефект от спестяване на консумирана електроенергия и ще осигури високоефективна защита срещу ерозия и корозия.

Велислав Петков,

мениджър Индустриален сервиз, СЕНИ ЕООД, регионален офис Варна
Top