Шведска компания представи нова система за слънчева енергия

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 6, 2015

Шведската компания Ripasso тества нова система за производство на електричество от слънчева енергия в пустинята Калахари в Южна Африка. Скоро ще бъде изградена и първата търговска инсталация на съоръжението от огромни огледала, отразяващи слънчевата светлина.

“Надяваме се да станем един от най-големите доставчици на възобновяема енергия в света”, коментира управителят на площадката на Ripasso в Южна Африка Жан-Пиер Фюри.

Според компанията това е най-ефективната такава система в света - 34% от слънчевата енергия, която улавят огледалата, се преобразува в електрическа енергия, директно готова за употреба. При стандартните слънчеви панели 23% от слънчевата енергия се преобразува в електрическа, но средната мощност, която повечето системи могат да предоставят за директна употреба, е 15% от общата.

Големите огледални соларни колектори с площ от по 100 м2 всеки бавно се въртят, като следват слънцето, за да улавят максимално количество слънчева енергия. Известно предизвикателство за системата е, че е ефективна само в райони с постоянно и интензивно слънцегреене.

Независими тестове, проведени от консултантската фирма за възобновяема енергия IT Power, потвърждават, че един соларен колектор на Ripasso може да генерира от 75 до 86 мегаватчаса електроенергия годишно - достатъчно да захрани 24 стандартни жилища. Производството на същото количество електроенергия чрез изгаряне на въглища би освободило приблизително 81 метрични тона CO2 в атмосферата.

Новата система използва огледалата като огромни лещи, които фокусират слънчевата енергия, която от своя страна задвижва двигател на Стърлинг с нулеви емисии. Двигателят на Стърлинг е разработен от Робърт Стърлинг през 1816 г. като алтернатива на парния двигател. Технологията затопля и изстудява постоянна маса газове, затворена в херметична камера, като така се задвижват буталата на двигателя.

Предстои Ripasso да получи частно финансиране, за да започне работата по първата си широкомащабна инсталация, допълват от компанията.
Top