Siemens България: Комплексното портфолио от електроразпределителни табла ниско напрежение на Siemens предлага редица значими преимущества

ЕлектроенергетикаТехнически статииСп. Енерджи ревю - брой 2, 2016

Електрическите инсталации в сгради, инфраструктурни обекти или промишлени предприятия са толкова икономически ефективни и функционални, колкото са технологиите, на които са базирани. С над 160 години всеобхватен опит и ноу-хау Siemens вече е доказано силен и надежден партньор в разработката на табла.

Благодарение на своята експертиза и международно позициониране компанията предлага в световен мащаб иновативни продукти и системи за безопасно и интелигентно разпределение на електрическата енергия, оборудвани съгласно специфичните изисквания на клиента.

Комплексното портфолио от електроразпределителни табла ниско напрежение на Siemens предлага конкретни и значими преимущества - лесно планиране и избягване на грешки чрез използването на надеждни софтуерни приложения за конфигуриране като Simaris, по-кратко време за монтаж, както и логистични предимства благодарение на оптимизираната складова база и близостта до клиента - например чрез франчайзинг с локален SIVACON технологичен партньор за изпълнението на SIVACON S8 типово тествани табла от най-висок клас.

Продуктовата фамилия ALPHA предлага решения с разпределителни табла за токове до 1250 A, разпределителна система от пластмасови компоненти ALPHA 8HP, както и пълна гама клеми и клемореди ALPHA FIX. Серията ALPHA разпределителни табла се основава на стандартизирана платформа с широк спектър на модели от 160 А до 1250 А за вграден и открит монтаж.

Нейният модулен дизайн предлага голямо разнообразие от опции за насищане с преасемблирани комплекти за вграждане на апаратура, подходящи за всички размери разпределителни табла. Оборудването може да бъде индивидуално съобразено с всички изисквания на клиента в зависимост от конкретния проект.

Предимствата са ясни - перфектен, визуално хармоничен външен вид и много лесен монтаж благодарение на специално разработена, стандартна инсталационна концепция. Структурата на платформата създава значителен потенциал за икономии, особено в поддържането на складови наличности чрез използването на унифицирани модули.

ALPHA 8HP разпределителна система от пластмасови компоненти е ефективно решение в сектора на таблата ниско напрежение, където се налагат високи стандарти за надеждност, химична и механична устойчивост, като устойчивост на корозия, UV лъчение и вредни вещества. Тя безпроблемно може да бъде интегрирана в разпределителните табла ALPHA и да побере голям брой вградени устройства, като по този начин гъвкаво да се адаптира към клиентските изисквания и да осигури високо качество, безопасност и стабилност.

Гамата от разпределителни табла SIKUS 1600 е перфектно допълнение за токове до 1600 А. Компактната система се основава на напълно модулна конструкция и предлага стандартизирани шкафове за приложения в закрити помещения за вграден и свободно стоящ открит монтаж.

Благодарение на компактния си дизайн SIKUS 1600 е изключително добро ценово-оптимизирано решение, напълно подходящо като основа за изграждане на електроразпределителни системи ниско напрежение в промишлени, административни, търговски и обществени сгради като училища, болници, молове, др.

Използването на типово изпитани комутационни табла ниско напрежение вече е стандартно изискване в световен мащаб. Решението на Siemens в тази област представлява фамилия от продукти - SIVACON S8 и S4. Високотехнологичните типово изпитани комутационни табла НН SIVACON на Siemens намират приложение в множество индустриални и инфраструктурни обекти, в това число търговски центрове и обществени сгради, автомобилна и хранително-вкусова индустрия, металургия, химическа промишленост и др.

Съгласно стратегията на концерна за развитие в този пазарен сегмент продуктите SIVACON S8 се произвеждат в дадена страна на базата на споразумение за франчайзинг с местен SIVACON технологичен партньор. За България такъв официален партньор е фирма ЕЛИА АД, производствената база на която е в град Добрич.

SIVACON S8, наследник на SIVACON 8PT, е оптимално решение за мотор контрол център (MCC) с щепселен “plug-in” дизайн, изваждаеми или фиксирани модули, секции за компенсация на реактивна енергия с различно разположение на шинната система. Всяко табло отговаря на следните международни стандарти: IEC 60439-1, EN 60439-1, DIN EN 50274 и IEC 61641, степен на защита до IP55 съгласно IEC 60529 и EN 60529, форма на вътрешно разделение до 4, съгласно IEC 60439-1, EN 60439-1, секция 7.7.

Серията SIVACON S4, наследник на SIKUS Universal, е ценово оптимизирана версия, чиито компоненти се избират и поръчват стандартно от каталог и доставят на части.

Многообразието от възможности за комбиниране на различните модули е в състояние да удовлетвори всяко техническо задание. Високото качество на всички възли и апарати на Siemens гарантира дълга и сигурна експлоатация на всяко табло в тежки режими и условия, както и максимална защита на персонала благодарение на устойчивостта срещу ел. дъга в случай на повреда в системата.

Типово изпитаните комутационни табла НН SIVACON на Siemens осигуряват висока производителност посредством възможността за бързото откриване на повреди в системата и генерираните автоматични аларми. Благодарение на оптималните възможности за комутация на автоматичните въздушни прекъсвачи с фиксиран и изваждаем дизайн 3WL, на прекъсвачите с лят корпус с фиксиран и щепселен “plug-in” дизайн 3VL, на разединителите със стопяеми предпазители типове 3К и 3NJ, обединени в семейството SENTRON, се постига висока надеждност и сигурност.

Параметризацията и мониторингът се осъществяват лесно чрез използването на специализирани софтуерни пакети. Чрез интерфейсите PROFIBUS DP, MODBUS или Ethernet/Intranet/Internet се осъществяват комуникация и обмен на данни със системи за автоматизация от по-високо ниво.

Всеки SIVACON се проектира и произвежда с възможност за евентуално бъдещо преконфигуриране на схемата според потребностите и развитието на производствените мощности на клиента. Модулността на продуктите от гамата SENTRON и пълната гама аксесоари улесняват бъдещи ретрофити на компонентите.

Инж. Виктор Митрев, мениджър Продажби, Siemens България, направления Дигитализирано производство & Процесни индустрии и Задвижвания
Top