Siemens

Фирмени статииВЪЗОБНОВЯЕМИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ

Надеждни технологии за максимална производителност на Siemens

Siemens продължава да разширява портфолиото си от надеждни технологии за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници. Най-новите продукти на компанията в тази област се отличават с висока ефективност, здравина, устойчивост и с ниски разходи за поддръжка.

Нови централни инвертори Sinvert PVS

Новите централни фотоволтаични инвертори Siemens Sinvert PVS 600, PVS 1200, PVS 1800 и PVS 2400 се предлагат в обхват от 600 до 2400 kW и допълват портфолиото от инвертори на Siemens, позволявайки по-прецизен избор на инверторна мощност в зависимост от големината на фотоволтаичното поле. Инверторите имат максимална ефективност от 98,7%, което ги прави едни от най-ефективните на пазара към момента. Отговарят на всички познати изисквания за техническа съвместимост с външните електрически мрежи, като управление на активна мощност, управление на cosj и др.

Подходящи са за големи покривни пространства, свободни площи или соларни електроцентрали. Характеризират се с концепцията "мастер-слейв" на Siemens, която повече от десетилетие е гаранция за максимална продуктивност на инсталацията, изключително дълъг експлоатационен живот и оптимизирана степен на ефективност. Иновативна вентилационна система отвежда топлината от устройствата и осигурява минимално ниво на шум. Сред отличителните черти на серията е и лесното обслужване - графичен тъчскрийн дисплей в предната страна на шкафа с интуитивно меню предлага оптимална визуализация и възможност за диагностика. Предимство се явява и намаляването на разходите за ceрвиз и пускане в експлоатация чрез бърз и удобен контрол на информацията за инверторите.

Компактните централни инвертори са налични като отделни уреди или във фотоволтаичен контейнер с включени компоненти за средно напрежение. С прилагането на многократно утвърдени и доказали се промишлени компоненти, и въз основа на 20-годишния опит на Siemens, се постига висок стандарт на качеството. В специален изпитателен и климатичен контейнер целият жизнен цикъл на инверторите PVS се подлага на детайлни изпитания и тестове.

Иновативна вятърна турбина SWT-3.0.101

Новата вятърна турбина на Siemens SWT-3.0.101 с директно задвижване с номинална мощност 3 MW и диаметър на ротора 101 м предлага изцяло нова концепция, обуславяща се от директно безредукторно задвижване с помощта на постояннотоков генератор.

Основно предимство на новата машина е нейният компактен дизайн. С дължина от 6.8 метра и диаметър от само 4.2 м на гондолата, същата може да бъде транспортирана със стандартно товарно средство, налично в повечето държави. Гондолата тежи едва 73 тона, което е значително по-малко от теглото на стандартните 2,3 мегаватови турбини. Въпреки компактния дизайн, в гондолата има достатъчно свободно пространство за работа на сервизните техници, дължащо се на радикалното намаляване на броя на частите.

Диаметърът на роторните лопатки е 101 метра. Турбината е подходяща за инсталация на сушата или в офшорни вятърни паркове. Притежава отлична ефективност дори в области с много ниска скорост на вятъра. Опростената конструкция на турбината улеснява поддръжката й и увеличава нейната икономическа ефективност.

Генераторът на първия прототип на турбината SWT-3.0.101, инсталирана в Дания през 2009 година, е произведен от дивизията "Големи задвижвания" на Сименс Индустрия.

Основното предимство на постояннотоковите генератори е тяхната проста и здрава конструкция, която не изисква ел. възбуждане, контактни пръстени или стратиращи контролни системи. Това води до висока ефективност дори при ниски натоварвания.

От петте основни компонента в една вятърна турбина - перки, ротор, гондола, кула и контролер - всички, с изключение на гондолата, са адаптирани към съществуващото портфолио на Siemens. Чрез използването на доказани компоненти, Siemens се постара да отстрани рисковете, традиционно свързвани с въвеждането на подобен иновативен продукт в експлоатация.

За контакти: Камен Ангелов,

ВЕИ Сименс ЕООД, 1309 София, ул. Кукуш 2

тел. 02/ 8115 615, факс: 02/ 8115 622

е-mail: kamen.angelov@siemens.com


Top