Слънчева енергия от... Луната

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 3, 2011

Наскоро японска компания представи проект за построяване на фотоволтаичен парк на Луната. Иновативната технология, базирана на съществуващи модели PV панели, има за цел да максимизира оползотворяването на слънчевата светлина и да подпомогне нарастващото търсене на енергия. Събраната от фотоволтаиците енергия ще се излъчва към Земята от предаватели с диаметър 20 км. под формата на микровълнови или лазерни лъчи с висока енергийна плътност, а наземни станции ще я прихващат и разпределят. Според изчисления на японските учени, лунната предавателна станция ще излъчва около 220 теравата енергия годишно, от които до Земята ще достигат около 8,8 TW. За да се гарантира непрекъснатото производство на енергия от слънчевата светлина, фотоволтаичният парк ще бъде построен под формата на пръстен, обхващащ цялата обиколка на лунния екватор - 11 000 км. Широчината му ще варира в зависимост от особеностите на терена от 1 до 400 км. Панелите ще бъдат свързани с предавателните съоръжения посредством кабели.

Сред предимствата на технологията учените изтъкват факта, че на Луната панелите ще оперират с максималния си капацитет, тъй като са директно изложени на слънчевата светлина, а липсата на атмосфера и климатични промени ще оптимизира тяхната ефективност. Лунната повърхност приема постоянно около 13 000 теравата слънчева енергия, което е 650 пъти над количеството, от което се нуждае цялото човечество за много дълъг период от време, твърдят учените.

За изграждането на съоръжението, ще се използват предимно лунни ресурси. Например, за производството на цимент, бетон и други строителни материали, ще се употребява лунна почва и дребен чакъл. Водата ще се набавя чрез преработка на лунната почва с помощта на водород, донесен от Земята. Строежът ще се осъществява директно върху лунната повърхност с помощта на роботи, управлявани от наземна станция. Сред поставените им задачи ще бъдат изравняването на повърхността и сглобяването на оборудването.

Японските учени дори разработват технология, по която и самите фотоволтаични панели ще се изработват на място, с лунни материали. „Фотоволатиците се изграждат от силиций, който съставлява 23% от лунната повърхност. Луната съдържа също алуминий и алуминиеви окиси, които се използват в конструкцията на много фотоволтаични панели. Теоретично, имаме достатъчно наличен материал за конструиране на съоръженията”, допълват от компанията.

Като реалистичен срок за стартиране на проекта японските учени посочват 2035 г.Ключови думи: Слънчева енергия, луна

ЕКСКЛУЗИВНО


Top