Соларна система охлажда вода и хранителни продукти

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 2, 2015

Учени разработиха екологична и икономически изгодна соларна охлаждаща система за съхранение на вода и хранителни продукти. Системата използва слънчева енергия и може да поддържа температура от 9 °C в продължение на три месеца. Технологията е разработка на Сузана Елвия Толедо Флорес от научния институт към университета Meritorious University of Puebla (BUAP) в Мексико.

Простата и ефективна охладителна система се състои от няколко компонента: слънчев колектор, адсорбентна подложка, кондензатор и изпарител. Системата използва минерала зеолит за адсорбент, вода и метанол като охладителен агент. Принципът й на действие се състои в термодинамичен цикъл адсорбция-десорбция.

По време на слънцегреене соларната радиация загрява зеолита, който, от своя страна, повишава налягането на метанола и го кондензира. Кондензатът на охлаждащия агент се съхранява в резервоар, свързан с изпарителя. През нощта температурата на адсорбента спада, както и налягането на охладителя, което кара метанолът отново да се изпарява, докато адсорбентът се охлажда, поддържайки ниска температурата в контейнера на охладителя.

Към момента технологията е на фаза напълно функциониращ прототип, който наскоро бе официално представен на международния Конгрес за соларна енергия в Германия. Следващото предизвикателство пред разработчиците е подобряване на технологията така, че системата да охлажда до 5 °C.

„Тази евтина и екологична разработка не само ще помогне на жителите на региони с ограничен достъп до електропреносни мрежи да съхраняват хранителни продукти и медикаменти, но и да се възползват от възможностите на технологията за климатизация на въздуха”, твърдят създателите на изобретението.

ЕКСКЛУЗИВНО


Top