Соларни лилии генерират енергия в неизползваеми водни пътища

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 3, 2012

Фотоволтаични устройства, наподобяващи лилии, ще плуват по повърхността на неизползваеми водни пространства. Освен че ще генерират енергия, соларните водни лилии ще служат като естетичен акцент. Според създателите на проекта от ZM Architecture, много градове по света имат водни канали, изкуствени езера и реки, които не се използват рационално. Соларните лилии с диаметър 30 метра могат да събират слънчеви лъчи и да генерират електричество, което ще помогне за намаляване на въглеродните емисии в града. Създателите се надяват, че освен зелена енергия, иновативният и елегантен дизайн на генераторите ще привлича вниманието на посетителите, превръщайки малко посещаеми места в нова градска атракция.

Това би насърчило и модернизирането на селищата и изграждането на нови, енергийно ефективни зелени жилища, а може би дори ще вдъхнови създаването на открити молове край реката, вярват създателите на идеята.

Устройствата, закотвени на дъното на водния басейн, са снабдени с тракери, които проследяват траекторията на слънцето за постигането на по-голяма ефективност в преработката на енергията. Соларните лилии могат да бъдат изключени, демонтирани и преместени, ако ситуацията го изисква.

Първите фотоволтаични устройства от този тип бяха тествани наскоро в изходен канал на река Клайд в Шотландия, след като привлякоха вниманието на общинските агенции и други шотландски и чуждестранни организации с участието си на редица изложения и удостояването с наградите International Design и Green Dot Awards в предходни години.Top