Старт Инженеринг успешно приключи дейността си по втори метродиаметър на софийското метро

БизнесСп. Енерджи ревю - брой 4, 2012

В края на месец август т. г. Старт Инженеринг успешно приключи работата си по изпълнението на втория етап от проекта за разширение на софийското метро. Компанията е главен подизпълнител на електро-, ОВК и ВиК инсталациите, телекомуникациите, SCADA системите, транспортната автоматика и реконструкцията на инженерната инфраструктура на станции от МС5-II до МС11-II от втори метродиаметър. Новоизграденият лъч на метрото включва два участъка, обособени като отделни лотове. Лот 1 обхваща участъка жк „Обеля” - жк „Надежда” - надлез „Надежда” с обща дължина 4,2 км. и 4 метростанции. В него влиза и разширението на депото в кв. „Обеля”, което обслужва влаковете от двата лъча. Тази част на проекта включва и доставката на 12 метровлака. Лот 2 от етап 2 обхваща разширението на първия метродиаметър към летището - от жк „Младост 1” до бул. „Цариградско шосе“, разширението на депото и доставката на 6 влака, както и изграждането на голям буферен паркинг на бул. „Цариградско шосе“.

След приключването на проекта, двата лъча на столичното метро вече са с обща дължина 31 км, на които са разположени 27 метростанции.

Метрото е най-големият инфраструктурен обект в столицата. Завършването на втората метролиния е важен етап от благоустрояването, модернизирането на обществения транспорт, подобряването на трафика и на екологичната обстановка в града.


Top