Стартира строителството на газопровода Южен поток

Сп. Енерджи ревю - брой 6, 2012 • 07.01.2013 •

На 7 декември 2012 г. в руския град Анапа се състоя тържествената церемония за началото на строителството на газопровода Южен поток. От българска страна на нея присъства министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Официалният старт със символично заваряване на първите тръби на газопровода беше даден от президента на Русия Владимир Путин.
На събитието присъстваха членове на правителствата и представители на дипломатическите мисии на страните, участващи в Южен поток – България, Италия, Франция, Германия, Австрия, Словения, Турция, Гърция, Сърбия, Унгария, Македония и Хърватия. Министрите, представители на всяка от страните, през които ще минава газопровода, вместо първа копка, поставиха подписите си върху тръбата.

В церемонията участие взеха и Алексей Милер, председател на компанията, която е главен акционер в проекта - Газпром, шефът на италианската фирма EНИ Паоло Скарони, главният изпълнителен директор на френската EdF Анри Проглио, изпълнителният директор на South Stream Transport Марсел Крамер.

Газопроводът Южен поток трябва да премине по дъното на Черно море от Русия до България. От там ще се раздели на два участъка - през Сърбия и Унгария до Австрия и през Гърция към Италия. Предвижда се капацитетът на съоръжението да бъде 63 млрд. кубически метра газ годишно. Общата стойност на проекта Южен поток се оценява на 16 млрд. евро.

Top