Взривозащитените електрически табла Atex обезпечават авараийно или планирано изключване на товарите в производството

ЕлектроенергетикаТехнически статииСп. Енерджи ревю - брой 2, 2014

DTS - Цифрови Преносни Системи предлага серия взривозащитени електрически табла Atex от Socomec. Серията е разработена за специфични индустриални приложения, включващи експлоатация в помещения с взривоопасна атмосфера. Обезопасените електрически табла са оборудвани с компоненти за превключване, контрол и защита, производство на Socomec.

Тези специфични за циментовата, металургичната и химическата индустрия изделия обезпечават аварийно или планирано изключване на товарите с обезопасяване на периметъра около техните нисковолтови вериги.

Моделите от серия Atex са предназначени за експлоатация в среда, където съществува опасност от взрив поради запрашаване - категория 2D, зони 21 и 22. Таблата осигуряват високи нива на безопасност със степен на защита IP 65.

Взривозащитените изделия осигуряват сигурна и лесна употреба и редица предимства. Сред тях са видимите контакти и индикатори за прекъсване чрез положението на ръкохватката и заводско монтиран механичен флаг индикатор, гарантиращ правилното позициониране на индикаторите на контактите.

Таблата разполагат и с видими контакти и индикация за прекъсване през: двойно заключена врата, когато превключвателят е в позиция “включено” или тройно заключване на ръкохватката в позиция “изключено”. Моделите позволяват предно и/или странично манипулиране.

Обезопасените табла от серия Atex са проектирани за работа с индуктивни товари и могат да бъдат включвани и изключвани под товар (AC23). Дизайнът на изделията е специално проектиран за индустриални условия, при които има риск от експлозия поради запрашаване. Корпусът е изработен от галванизирана стомана с дебелина 2 мм. Таблата са защитени с триплексно стъкло, като разполагат с "S" тип ръкохватки и метален заключващ лост за оптимална сигурност.

Огромно улеснение за нашите клиенти е проектирането и изработката на серията Atex в заводите на Socomec във Франция по задание и спецификации на клиента, което позволява гъвкавост и адаптивност спрямо конкретното приложение. Socomec е предпочитан партньор за индустриални гиганти като швейцарския Holcim, италианския Italcementi, на когото в момента се доставят таблата за разширението в Девня и др.

Socomec се представлява от DTS в направлението си за UPS още от 1995 г. В началото на 2012 г. DTS получи изключителни права за дистрибуцията на SCP - продуктите за превключване, контрол и защита на Socomec, а в началото на 2013 г. и за компонентите за изграждане на соларни паркове и покривни/ фасадни фотоволтаични конструкции на същия производител.

Специално за изложенията Булконтрола и Бултерм 2014 в Интер Експо Център - София ще пристигне демонстрационен ван, в който ще бъдат представени иновативните продукти на Socomec. Посетителите ще могат да се запознаят със софтуера за управление на енергията Vertelis, сериите автоматични АВР превключватели Sircover, ATyS и ATyS M, гама разединители в комбинация с предпазители Fuserbloc, гамата разединители Sirco.

Пред гостите ще бъдат демонстрирани и мултифункционални измерватели, модел Diris, устройства за измерване на енергия Countis, диференциално токовите релета Resys, както и разнообразни решения за защита и превключване за фотоволтаични инсталации от френския производител.

Иван Попов,

управител на DTS
Top