Готи: Системите за съхранение на енергия осигуряват енергийна независимост

ЕлектроенергетикаТема на брояСп. Енерджи ревю - брой 3, 2014

Системите за съхранение на енергия осигуряват енергийна независимост

Най-масовият тип батерии за съхраняване на енергия са оловно-киселинните и геловите батерии. Те са добре познати на пазара и се използват практически навсякъде - в електроцентрали (ВЕЦ, ТЕЦ, АЕЦ), подстанции и превключвателни устройства; в соларни и вятърни паркове, Off/On-Grid системи, както и в телекомуникациите (включително в радиокули).

Други характерни приложения тези батерии намират в железниците и градския транспорт; в охранителни, контролни и сигнализационни системи; за захранване на различни по тип машини и превозни средства (електрокари, почистващи машини, голф колички, каравани, лодки); във военната индустрия и др. Никел-кадмиевите батерии превъзхождат останалите технологии по редица показатели и могат да се използват при по-тежки условия на работа, тъй като са устойчиви на високи температурни амплитуди и вибрации. Те се отличават с изключително дълъг живот (над 25 г.), имат значителна електро-химична устойчивост и механична здравина.

Сравнително нова технология са литиево-йонните батерии. Те притежават множество предимства - значително по-малки са по размери и тегло и имат живот около 2500 цикъла. При тях е възможен частичен заряд и разряд без ограничение, както и много бързо зареждане на батерията в рамките на един час. Литиево-йонните батерии не отделят емисии и не изискват никакво обслужване.

Нова технология, която HOPPECKE предлага, е т. нар. горивна клетка. Посредством химичен процес тя превръща водород, метан или пропан-бутан в електрическа енергия. Една такава клетка осигурява автономност на енергийната система. Друго ново енергийно решение, което тепърва навлиза на българския пазар, са т. нар. енергийно-токови складове. В Западна Европа те се използват от години.

В България, особено с последните законови ограничения, тези системи започнаха да стават много привлекателни за всички производители на електрическа енергия. В един такъв склад може да се съхранява електрическата енергия, произведена от цял соларен парк, и да се отдава, когато няма ограничения или когато клиента пожелае.

Друг вариант за предприятия е да се зареждат батериите с енергия от мрежата през нощта на по-ниската нощна тарифа, а в пиковите часове през деня да се използва енергията от склада. Off-grid системите са много подходящи за жилища, къщи и вили, като ги правят енергийно независими и дават възможност за изключване от електрическата мрежа.

Със соларни панели, вятърни турбини или друг източник се произвежда необходимата енергия и се складира в батериите, като системата управлява всичко автоматично или според желанието на клиента. ON-grid системите също осигуряват енергийна независимост, но остават свързани към електрическата мрежа, като системата може да черпи от нея само при необходимост.

Тенденцията е все повече предприятия, фирми и частни домове да се ориентират към енергийна независимост. Очаква се цената на електрическата енергия да нараства, което ще накара все повече потребители да се изключат от електрическата мрежа и сами да произвеждат енергия от слънчеви панели, ветрогенератори или други източници, като я съхраняват в батерии.

По този начин електричеството излиза на себестойност, не се плаща за пренос и загубите са сведени до минимум. Има възможност всяко предприятие и домакинство да кандидатства по програмите за енергийна ефективност и да получи финансиране за подобряване ефективността на съществуващите енергийни системи.

Валери Петрунов,

търговски директор на Готи
Top